Waarom zou je beleggen in fondsen? 

  • Categorie: Beleggen
  • 25 april 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Een beleggingsfonds is een portefeuille met daarin allemaal beleggingen. Deze portefeuille wordt beheerd door een professional die daar verstand van heeft. Maar waarom zou je eigenlijk gaan beleggen/ Wat zijn de voordelen van beleggen via een beleggingsfonds en waarom zou je niet zelf kiezen waar je in zou gaan beleggen? In deze blog lees je meer over beleggen en beleggen via een beleggingsfonds.

Wat is beleggen?

Beleggen is niets meer of minder dan je eigen geld investeren. Hierbij hoop je natuurlijk dat je geld in de toekomst meer waard zal worden. Het is alleen niet slim om te gaan beleggen met geld waarvan je verwacht dat je dat in de eerste 3 jaar nodig zal hebben. Het is mogelijk om te beleggen in obligaties, aandelen of vastgoed.

Als je besluit te gaan beleggen dan weet je dat je geld meer of minder waard kan gaan worden. Als je daar minder risico mee wil lopen dan is het een slim idee om je geld te spreiden over meerdere beleggingsmogelijkheden. Daarvoor zou je gebruik kunnen maken van een beleggingsfonds.

De voordelen van het beleggen via een beleggingsfonds

Het beleggen via beleggingsfondsen kent verschillende voordelen. Een van de voordelen van het beleggen via beleggingsfondsen is dat je ook met een lagere inleg kan gaan beginnen met beleggen en toch je geld te spreiden over meerdere beleggingsmogelijkheden.

Je hoeft dan niet dagelijks het nieuws van de beurzen te volgen. Het kost je ook veel minder tijd als je het beleggen over laat aan de fondsmanager van jouw beleggingen. Om erachter te komen wat het best bij jouw doelen en financiële situatie past, zul je dit moeten onderzoeken.

Wanneer je kiest voor het beleggen via beleggingsfondsen word je daarin helemaal begeleid, zodat je de juiste keus zal maken voor wat betreft de fondsen die het best bij jou passen. Je houdt altijd zelf de controle over je inleg. Geld opnemen, kopen of verkopen van je fondsen, daar beslis jij allemaal zelf over.

Wat is beleggen in aandelen precies?

Beleggen in aandelen de meest bekende vormen van beleggen. Op papier word je dan een deel eigenaar van een bedrijf. Als het goed gaat met dat bedrijf dan zullen de koersen vaak stijgen. Als zo een bedrijf dan winst maakt, dan deel je daar ook in mee. Je krijgt dan een bedrag op je rekening gestort.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat het wat minder goed gaat met het bedrijf. Dan zal je zien dat de koersen gaan dalen en dat de waarde van de aandelen die je hebt ook zal gaan dalen.

Wat is beleggen in vastgoed?

Je zou ook je geld kunnen beleggen in gebouwen. Hierbij kan je denken aan kantoren, woonhuizen of winkels. De inkomsten uit huur zijn hier belangrijk bij. Huren stijgen mee met de inflatie, maar bij vertrek van een huurder kan het ook zijn dan de inkomsten gaan dalen.

Hoe werkt beleggen in obligaties?

Beleggen in obligaties is geld lenen aan een bedrijf. Hierover krijg je jaarlijks rente. Het bedrijf moet dan natuurlijk niet failliet gegaan zijn.