Energie Besparen Computer (pc) en Laptop: 8 Tips

Energie Besparen Computer en Laptop 8 Tips

Stiekem verbruikt een computer of laptop meer stroom dan je zou denken. Merk je dat de accu van je laptop ontzettend snel leeg raakt, of loopt de energierekening door je computer de spuigaten uit? In dit artikel geven we je 8 handige tips waarmee je eenvoudig energie kunt besparen met je pc of laptop!

Tip 1. Zet je laptop soms in vliegtuigmodus

Als je een tijdje geen gebruik wilt maken van wifi of bluetooth, dan kun je er het best voor kiezen om je laptop in vliegtuigmodus te zetten. Hierdoor maakt je laptop niet langer verbinding met bluetooth en wifi, wat je direct merkt in de batterijduur.

Tip 2. Start je laptop of computer regelmatig opnieuw op

Zeker als je je computer of laptop actief gebruikt, is het belangrijk om het apparaat regelmatig opnieuw op te starten. Door je laptop of pc opnieuw op te starten, worden alle achtergrondprocessen afgebroken en geef je het besturingssysteem weer een frisse start. Niet alleen is het apparaat door het regelmatig opnieuw op te starten een heel stuk sneller, ook verbruikt het hierdoor minder energie. Als je de hele dag op je laptop of pc werkt, dan is het aan te raden het apparaat minimaal twee keer verspreid over de dag opnieuw op te starten.

Tip 3. Maak geen gebruik van een screensaver op je computer of laptop

Hartstikke leuk zo’n bewegende screensaver en vaak wordt zelfs gedacht dat je door het instellen van een screensaver energie kunt besparen met je computer of laptop. Het tegendeel is echter waar. Een bewegende screensaver zorgt namelijk voor een relatief hoog energieverbruik. Als je van plan bent om je computer of laptop een aantal uren niet te gebruiken, dan kun je het apparaat beter uitschakelen of op sluimerstand zetten om stroom te besparen.

Tip 4. Zet bluetooth en wifi uit op je laptop

Gebruik je je laptop bijvoorbeeld voor het maken van huiswerk of het (offline) lezen van artikelen? Dan kun je er het best voor kiezen bluetooth en wifi uit te zetten. Op het moment dat bluetooth is ingeschakeld, dan zal je laptop voortdurend op zoek gaan nieuwe verbindingsmogelijkheden. Ook een ingeschakelde wifi-verbinding verbruikt meer stroom dan een uitgeschakelde wifi-verbinding. Als je bluetooth of wifi even niet gebruikt, dan kun je het daarom beter uitschakelen. Maak daarnaast bij voorkeur gebruik van een internetkabel in plaats van een wifi-verbinding.

Tip 5. Gebruik de slaap- of sluimerstand van je computer of laptop

Ben je van plan om de computer korte tijd niet te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je even kort gaat lunchen of een rondje gaat lopen? Dan wil je natuurlijk niet je hele laptop of computer afsluiten. De meeste computers en laptops hebben een zogenoemde ‘slaapstand’ of ‘sluimerstand’. In de slaapstand of sluimerstand verbruikt je computer of laptop weinig stroom. Als je het apparaat weer wilt gebruiken haal je het met één muisklik weer uit de slaapstand. Tijdens de slaapstand of sluimerstand wordt alles wat je open had staan bewaard. Je kunt dus direct weer aan de slag!

Tip 6. Kies voor een zuinige monitor bij je computer

Niet alleen de computer zelf verbruikt stroom, maar ook het energieverbruik van je monitor is waarschijnlijk hoger dan je zou verwachten. Het is daarom belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe monitor voldoende aandacht te besteden aan het energieverbruik van het apparaat. Schakel daarnaast de monitor na het uitschakelen van de computer altijd uit. Sommige monitoren blijven aan op het moment dat de computer al is afgesloten. Dit is natuurlijk zonde van het onnodige stroomverbruik.

Tip 7. Schakel de computer of laptop vaker uit

Als je van plan bent om de computer of laptop een tijd niet gebruiken, bijvoorbeeld enkele uren, dan kun je het apparaat beter helemaal uitschakelen. Hoewel de slaap- of sluimerstand een goed alternatief is voor het volledig uitschakelen van het apparaat, is het verbruik alsnog aanzienlijk hoger dan wanneer je computer of laptop volledig is uitgeschakeld.

Tip 8. Verlaag de helderheid van je beeldscherm

De helderheid van je beeldscherm bepaalt voor een gedeelte het stroomverbruik van het hele apparaat. Vaak is het helemaal niet noodzakelijk om je helderheid zo hoog te hebben staan. Daarnaast is een hoge helderheid van je beeldscherm ook niet zo prettig voor je ogen. Voor een maximale batterijduur van je laptop is het daarom aan te raden om de helderheid van je scherm zo laag mogelijk te houden.

Zit je vaak buiten met je laptop en kies je er daarom vaak voor om de helderheid hoog te zetten? Er zijn verschillende soorten schermfolies beschikbaar die je op het beeldscherm van je laptop kunt plakken, zodat je voortaan zonder problemen met een lage helderheid buiten kunt werken.