Energie Besparen iPhone (Telefoon) en iPad (Tablet): 12 Tips

Energie besparen iPhone en iPad

We herkennen allemaal het probleem van een lege telefoon- of tabletaccu, juist op het moment dat we van het apparaat gebruik willen maken. Hoewel de meeste gebruikers van een iPhone of iPad in eerste instantie erg positief zijn over de capaciteit van de accu van hun apparaat, merken de meeste mensen dat de accu na verloop van tijd steeds sneller leeg raakt.

Gelukkig hebben wij een overzicht gemaakt van 12 handige tips, waarmee je ervoor kunt zorgen dat je jouw telefoon of tablet voortaan een stuk minder vaak hoeft op te laden. Hierdoor bespaar je jezelf niet alleen een hoop ergernissen, het zorgt ook nog eens voor een besparing op je energierekening!

Tip 1. Maak vaker gebruik van de vliegtuigmodus

Op het moment dat je je telefoon of tablet langere tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld in de nacht, dan kun je deze het best op vliegtuigmodus zetten. Als een device op vliegtuigmodus staat, dan zullen een hoop van de normale ‘processen’ tijdelijk worden onderbroken. Zo maakt het apparaat op vliegtuigmodus geen connectie met een wifi-verbinding. Ook zoekt je telefoon of tablet op vliegtuigmodus niet naar een mobiel netwerk.

Applicaties die normaal gesproken automatisch zouden worden bijgewerkt via een internetverbinding (denk bijvoorbeeld aan social media applicaties), zullen tijdelijk niet worden geüpdatet als het apparaat op vliegtuigmodus staat. Doordat je device veel minder processen hoeft uit te voeren, is het energiegebruik op vliegtuigmodus minimaal.

Een (belangrijk) nadeel is wel dat je niet kan worden gebeld als je telefoon op vliegtuigmodus staat. Gebruik vliegtuigmodus daarom alleen als je geen belangrijke telefoontjes of noodoproepen verwacht.

Tip 2. Zet de helderheid van je scherm lager

Door de helderheid van je scherm lager te zetten, kun je een stuk langer genieten van een volle accu. Veel smartphones hebben de helderheid standaard op 100% staan, terwijl een dusdanig hoge helderheid in de praktijk vrijwel nooit noodzakelijk is. Daarnaast voelt een lagere helderheid ook nog eens een stuk prettiger aan voor je ogen.

De meeste nieuwe smartphones passen de helderheid van het scherm automatisch aan de omgeving aan. Als je deze optie op je telefoon hebt, dan is het zeker aan te raden dit aan te zetten!

Tip 3. Zet je iPhone of iPad op energiebesparingsmodus

Is de accu van je iPhone of iPad bijna leeg? Dan kun je je device op de ‘energiebesparingsmodus’ zetten. Als een iPhone of iPad op de energiebesparingsmodus staat, dan zullen applicaties veel minder vaak op de achtergrond worden ververst. De energiebesparingsmodus is erop gericht om het energieverbruik te minimaliseren, zodat je accu niet volledig leeg raakt. Door de energiebesparingsmodus op je iPhone of iPad te activeren kun je tot wel 50% langer met je batterij doen.

Tip 4. Vergrendel je iPhone of iPad als je hem niet gebruikt

Wellicht ligt deze tip een beetje voor de hand, maar toch vergrendelen veel mensen hun iPhone of iPad niet als ze het apparaat niet gebruiken. Als de telefoon of tablet ongegrendeld is, dan zal het veel meer energie verbruiken.

Tip 5. Zet bluetooth alleen aan als je het gebruikt

Door bluetooth alleen aan te zetten als je het gebruikt, zorg je ervoor dat je veel langer met je accu kunt doen. Als bluetooth ingeschakeld is, zal je iPhone of iPad continue op zoek gaan naar bluetoothapparaten in je omgeving. Het gevolg is dat je accu snel leeg raakt.

Tip 6. Minimaliseer het aantal achtergrondapplicaties

Zonder dat je het in de gaten hebt, ververst je iPhone of iPad op de achtergrond elke minuut waarschijnlijk tientallen applicaties. De meeste van deze applicaties gebruik je waarschijnlijk niet zo vaak, waardoor het verversen op de achtergrond weinig toegevoegde waarde heeft en dus onnodig energie slurpt. Kijk eens kritisch naar de lijst met achtergrondapplicaties en geef je iPhone of iPad opdracht om alleen de applicaties die je echt vaak gebruikt op de achtergrond te verversen.

Tip 7. Zet wifi uit als je het niet gebruikt

Ben je van plan om een aantal uren niet op je telefoon te kijken? Dan kun je wifi beter uitzetten. De connectie met een wifi-verbinding verbruikt namelijk onnodig veel energie.

Tip 8. Zet pushmeldingen op je iPhone of iPad uit

Hoewel sommige pushmeldingen van applicaties die je vaak gebruikt handig kunnen zijn, zorgen deze meldingen er ook voor dat je batterij een stuk sneller leeg raakt. Ben dus kritisch als een applicatie je om toestemming vraagt pushmeldingen te mogen sturen. Kijk daarnaast ook kritisch naar de lijst met applicaties die je momenteel toestemming hebt gegeven je pushmeldingen te sturen.

Tip 9. Ben wat liever voor je accu

Regelmatig kort opladen zorgt ervoor dat de capaciteit van je accu snel afneemt. Het is aan te raden om je telefoon bij 90% uit de stroom te halen en bij 10% al in de lader te doen. Helemaal opladen en ontladen is minder goed.

Tip 10. Schakel locatievoorzieningen uit

Lang niet alle applicaties hoeven op de hoogte te zijn van jouw locatie. Zet daarom de locatievoorzieningen uit voor applicaties die hier geen toegang toe hoeven te hebben. Dit zorgt niet alleen voor meer privacy, maar het spaart ook je batterij!

Tip 11. Schakel de persoonlijke hotspot alleen in als je het gebruikt

Super handig die persoonlijke hotspot functie op je iPhone of iPad, maar het verbruikt ook ontzettend veel energie. Zet deze functie daarom alleen aan als je het daadwerkelijk gaat gebruiken.

Tip 12. Start je telefoon of tablet één keer per dag opnieuw op

Door je telefoon of tablet één keer per dag opnieuw op te starten zorg je ervoor dat alle processen en applicaties die op de achtergrond nog draaien in één keer worden afgesloten. Niet alleen hoef je hierdoor je iPhone of iPad minder vaak op te laden, het zorgt er ook nog eens voor dat je device een stuk sneller wordt!