Energie Besparen met Zonnepanelen: Hoe werkt Dat?

Energie Besparen met Zonnepanelen: hoe Werkt dat?

Steeds meer mensen kiezen ervoor het contract met hun energieleverancier op te zeggen en volledig over te stappen op zonnepanelen. Door te kiezen voor zonnepanelen kun je niet alleen veel geld op je energiekosten besparen, je bent ook nog eens duurzaam bezig. Maar hoe werkt dat energie besparen met zonnepanelen nu precies? In dit artikel lees je het!

Hoe werken zonnepanelen precies?

Om te kunnen begrijpen hoe je door middel van het plaatsen van zonnepanelen kunt besparen op je energiekosten, is het goed om eerst te weten hoe zonnepanelen precies werken. Zonnepanelen zorgen ervoor dat (zon)licht wordt omgezet in elektriciteit. Een zonnepanelen bestaat dan ook uit talloze zonnecellen, die vervolgens weer uit laagjes silicium bestaan. Als er zon schijnt op de zonnecellen, dan ontstaat er elektriciteit tussen deze laagjes silicium. Om uiteindelijk gebruik te kunnen maken van de stroom, bijvoorbeeld om de wasmachine te laten draaien, is het nodig om de stroom eerst om te zetten naar wisselstroom.

Hoe zorgen zonnepanelen voor een energiebesparing?

Nu je een goed beeld hebt van hoe zonnepanelen precies werken, is het tijd om aandacht te besteden aan te potentiële energiebesparing met zonnepanelen. Normaal gesproken betaal je voor elke kWh die je van je energieleverancier afneemt een vast of variabel bedrag. Daarnaast betaal je ook nog vaste kosten, zoals de netbeheerkosten. Tot slot moet je ook nog energiebelasting betalen als je stroom afneemt van een energieleverancier. Als je ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen, hoef je de stroom die je zelf opwekt niet langer af te nemen van de energieleverancier. Door ervoor te zorgen dat je met je zonnepanelen je volledige verbruik zelf opwekt, betaal je daarnaast ook geen vaste kosten meer aan een energieleverancier.

De terugverdientijd van zonnepanelen

Wat de exacte terugverdientijd van je zonnepanelen is, is mede afhankelijk van je verbruik, de energietarieven en de capaciteit van je zonnepanelen. Doorgaans ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 5 en 10 jaar, maar dit verschilt per huishouden. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen vraagt eenmalig om een flinke investering, maar na ongeveer 5 tot 10 jaar zorgen de zonnepanelen er in principe voor dat je gratis stroom hebt. Daarnaast zorgt het plaatsen van zonnepanelen er ook voor dat je huis meer waard wordt. Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, is het belangrijk om goed te berekenen wat de terugverdientijd in jouw situatie zal zijn. Op deze manier weet je direct of het voor jou interessant is om te investeren in zonnepanelen.

Afgezien van de financiële voordelen van het plaatsen van zonnepanelen is het natuurlijk ook nog eens erg goed voor het milieu. Als je begaan bent met het milieu, dan zou je vanuit dat oogpunt er eigenlijk al voor moeten kiezen om zonnepanelen aan te schaffen.

Hoe wordt de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloed?
De terugverdientijd van zonnepanelen kan door verschillende factoren negatief worden beïnvloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dalende energieprijzen, het moeten vervangen van de omvormer, jaren met minder zonlicht of plotselinge schaduwplekken (bijvoorbeeld door bomen). Daarnaast is het mogelijk dat je één van de zonnepanelen een keer moet laten repareren, wat natuurlijk ook kosten met zich meebrengt. Bij het berekenen van de terugverdientijd is het belangrijk om met al deze factoren rekening te houden. Alleen op die manier krijg je een eerlijk beeld van de werkelijke terugverdientijd.

Geld verdienen met het leveren van energie aan het energienet

De kans is groot dat je met je zonnepanelen meer energie opwekt dan je zelf verbruikt. Je kunt er in dat geval voor kiezen om de energie op te slaan, maar het is ook mogelijk om het terug te leveren aan het energienet. Energieleveranciers betalen je in dat geval een bedrag per geleverde kWh, wat op termijn natuurlijk tot een leuk bedrag op kan lopen. Als je energie levert aan het energienet, dan word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien. Het voordeel daarvan is dat je dan de btw die je over de aanschafprijs van de zonnepanelen moet betalen van de aanschafprijs mag aftrekken. Aangezien de initiële investering in de zonnepanelen hierdoor lager wordt, wordt ook de terugverdientijd van de zonnepanelen korter.

Conclusie: wel of geen zonnepanelen aanschaffen?

Nu we aan het eind van het artikel zijn aangekomen is het tijd om de conclusie te trekken. Is het wel of niet verstandig om zonnepanelen aan te schaffen? Als je van plan bent om nog minimaal 5 tot 10 jaar in je woning te blijven wonen, dan is het zeker een aanrader om zonnepanelen aan te schaffen. Bereken wel altijd de terugverdientijd van je zonnepanelen en houd hierbij rekening met verschillende scenario’s. Laat jezelf daarnaast ook altijd goed informeren door een expert, bijvoorbeeld over het aantal en het soort zonnepanelen. In de praktijk bespaar je door het plaatsen van zonnepanelen vrijwel altijd op de energiekosten. Door energie terug te leveren aan het energienet kun je zelfs geld verdienen aan het opwekken van je eigen energie!