Energie Besparen als Thuiswerkende Zzp’er

Energie besparen als thuiswerken zzp'er

Lijken jouw energiekosten ook elke maand hoger te worden en ben je benieuwd hoe je op deze kosten kunt besparen als thuiswerkende zzp’er? In dit artikel bespreek ik een aantal onderwerpen die wat complexer zijn, maar zeker voordeel kunnen opleveren!

Als thuiswerkende zzp’er heb je naast je privé energieverbruik ook te maken met zakelijk energieverbruik. Onder zakelijk energieverbruik vallen bijvoorbeeld de stroomkosten van een computer die uitsluitend voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt en de stroomkosten van de verlichting in je werkkamer. Gelukkig zijn er als thuiswerkende zzp’er voldoende mogelijkheden om te besparen op het zakelijk energieverbruik. Bijkomend voordeel is dat je privé energieverbruik vaak ook een stuk lager wordt als een aantal besparingsmaatregelen doorvoert.

Zakelijk energieverbruik interessante fiscale aftrekpost

Laten we meteen met het goede nieuws beginnen: zakelijk energieverbruik wordt door de Belastingdienst als zakelijke kostenpost gezien en mag daardoor fiscaal worden afgetrokken. Door tijdens je aangifte inkomstenbelasting de kosten voor het zakelijke energieverbruik op te geven, hoef je uiteindelijk minder inkomstenbelasting te betalen. De Belastingdienst vindt het aannemelijk dat een thuiswerkende zzp’er energiekosten maakt om zijn of haar bedrijf te runnen, maar geeft geen duidelijke richtlijn voor het maken van onderscheid tussen privé energieverbruik en zakelijk energieverbruik. Net als bij andere aftrekposten waarbij het lastig te bepalen is welk deel tot de zakelijke kosten behoort, gaat het er bij zakelijke energiekosten om dat je de opgegeven kosten aannemelijk kunt maken op het moment dat je een belastingcontrole krijgt. Het is als thuiswerkende zzp’er in ieder geval nooit mogelijk om alle energiekosten op te geven als zakelijke kosten. Op het moment dat je een externe werkplek huurt, zoals een kantoorruimte of flexplek, dan worden de energiekosten op deze locaties wel volledig als zakelijk kosten beschouwd.

Besparen met een zzp energiecollectief

Als ondernemer zul je bij de term ‘energiecollectief’ waarschijnlijk direct denken aan de vervelende telefoontjes van energieverkopers, waarin je te horen krijgt dat je enorm veel kunt besparen op je kosten voor energie. De gedachte achter een energiecollectief is eigenlijk heel eenvoudig. Een energiecollectief heeft als doel om namens zoveel mogelijk ondernemers een zo goedkoop mogelijk energieprijs te bedingen bij de energiemaatschappijen. Doordat de onderhandelingspositie van een energiecollectief een stuk beter is dan die van individuele ondernemers, kan er soms een gunstiger tarief worden bedongen. Hoewel je in lang niet alle gevallen kunt besparen door jezelf aan te sluiten bij een zzp energiecollectief, is het in sommige gevallen wel degelijk interessant. Dat betekent niet dat je in hoeft te gaan op de telefoontjes van louche energieverkopers, want ook bekende organisaties als de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis bieden zzp’ers de mogelijkheid om zichzelf aan te sluiten bij hun energiecollectief. Altijd goed om even te kijken of een zzp energiecollectief voor jou voordeliger kan uitpakken, toch? Dat gaat ongeveer als volgt:

https://www.youtube.com/watch?v=4xQUPzAlzdk

Energie besparen door de aanschaf van zonnepanelen

Steeds meer zzp’ers zien de voordelen van het laten plaatsen van zonnepanelen in. Wanneer je hebt besloten om zonnepanelen op je woonhuis te laten plaatsen en voor de keuze staat om ze zakelijk of privé aan te schaffen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Zakelijk zonnepanelen kopen voor een woonhuis

In sommige gevallen is het interessant om zonnepanelen op naam van de zaak te kopen en deze op een woonhuis te laten plaatsen. Je moet dan minimaal 10% van de energie zakelijk gebruiken. Het is hierbij wel van belang om met een aantal zaken rekening te houden. Kort samengevat: als je zakelijk zonnepanelen voor een woonhuis koopt, dan mag je de zonnepanelen conform de regelingen rondom de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) afschrijven (die je wel moet corrigeren voor privégebruik). Daarnaast mag je ook de BTW die je moet betalen over de aanschafprijs van de zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Tot slot heb je nog recht op een energie-investeringsaftrek. Het is echter wel zo dat de energieopbrengst van de zonnepanelen tot het ondernemingsvermogen behoort, wat betekent dat de energieopbrengst ook zal worden belast met inkomstenbelasting- en/of vennootschapsbelasting. Daarnaast moet je ook BTW afdragen over de energie die je privé verbruikt.

Dit is een korte samenvatting, in de praktijk zijn er nog meer (fiscale) regels van belang, die ook nog eens regelmatig wijzigen. Laat je door een professional adviseren als je kiest voor het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen!

Privé zonnepanelen kopen voor een woonhuis

Je kunt er als thuiswerkende zzp’er ook voor kiezen om privé zonnepanelen te kopen en deze op je woonhuis te laten plaatsen. In dat geval kun je alsnog het zakelijke energieverbruik tegen een gangbaar energietarief als zakelijke kosten opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting. In principe leveren de zonnepanelen in dit geval dus ‘gratis’ energie. Uiteraard kun je in dat geval niet profiteren van de fiscale voordelen die je wel hebt als je zonnepanelen op naam van de zaak koopt. Verschillende berekeningen hebben aangetoond dat het als thuiswerkende zzp’ers doorgaans voordeliger is om privé zonnepanelen te kopen als je deze op een privé woning wilt laten plaatsen. De fiscale voordelen van het zakelijk kopen van zonnepanelen voor op een privé woning wegen vaak niet op tegen de nadelen (zoals de administratie en duur advies).

Sluit voor langere tijd een energiecontract af

Op het moment dat je van plan bent om langere tijd bij één energieaanbieder te blijven (bijvoorbeeld vanwege je slimme thermostaat), dan is het verstandig om direct een contract voor meerdere jaren af te sluiten. Energiemaatschappijen bieden klanten namelijk een korting op het moment dat er wordt gekozen voor een energiecontract van bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. Deze korting is meestal terug te zien in de lagere energietarieven. Het is wel van belang om jezelf te realiseren dat het niet mogelijk is om boetevrij over te stappen tijdens de looptijd van je contract.

Of het interessant is om voor langere tijd bij dezelfde energiemaatschappij te blijven hangt erg af van internationale ontwikkelingen op de oliemarkt. De gasprijs maakt namelijk het grootste deel uit van je energierekening en is gekoppeld aan de olieprijs. Woon je al gasvrij, dan kan de afweging weer heel anders uitvallen!

Nog even wat algemenere tips tussendoor om energie te besparen in huis:

Jaarlijks opnieuw energiemaatschappijen vergelijken

Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, vergeet een groot gedeelte van de zzp’ers nog steeds om aan het eind van elke contractperiode opnieuw de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Terwijl het vaak de moeite loont om over te stappen naar een andere energieleverancier. Indien je niet van plan bent om op korte termijn over te stappen dan is het voordeliger om een contract te kiezen met een langere looptijd.