Voordelig Reizen voor Zzp’ers – Besparen op je Zakelijke Reiskosten

  • Categorie: Geld besparen
  • 14 oktober 2019
  • Geschreven door: René Dekker
Besparen op je zakelijke reiskosten zzp

Nieuwsgierig wat de fiscale regels zijn voor zakelijk reizen en welke mogelijkheden er voor jou als zzp’er precies zijn om te besparen op je zakelijke reiskosten? In dit artikel leggen we het je uit!

De kans is groot dat je als zzp’er jaarlijks flink wat zakelijke kilometers moet reizen, bijvoorbeeld om (potentiële) klanten en leveranciers te bezoeken. De kosten voor deze zakelijke reizen kunnen aardig oplopen en je kunt waarschijnlijk lang niet alle kosten factureren aan je klanten. Het is dan ook niet vreemd dat je benieuwd bent hoe je kunt besparen op je zakelijke reiskosten. Gelukkig zijn er een aantal (fiscale) regelingen die het zakelijke reizen een stuk goedkoper maken. Door een slimme keuze te maken uit de verschillende zakelijke vervoersmogelijkheden kun je als zzp’er doorgaans de reiskosten ook aanzienlijk verlagen.

1. Zakelijke reiskosten en de Belastingdienst

Wanneer je als zzp’er regelmatig zakelijke reiskosten maakt is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de fiscale regels hieromtrent. Welke regels er precies gelden is afhankelijk van het gekozen vervoersmiddel voor de zakelijke reizen. We zullen de fiscale regels van elk vervoersmiddel kort toelichten.

Zakelijke reiskosten met privé auto

Als zzp’er is het niet vreemd om je privé auto ook voor zakelijke ritten te gebruiken. Toch zijn de fiscale regels voor zakelijke reiskosten die gemaakt zijn met een privé auto anders dan wanneer het een zakelijke auto zou zijn. Wanneer je met je privé auto een zakelijke rit maakt, dan mag je voor deze rit €0,19 per kilometer als aftrekbare reiskosten opvoeren tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dit betekent dat je door de zakelijke reiskosten aan het eind van het jaar dus minder belasting over de winst gaat betalen. Het is wel van belang om de zakelijk gereden kilometers goed bij te houden. Leg bij voorkeur daarom een kladblok in de auto, waarbij je aan het begin en aan het eind van elke zakelijke rit de kilometerstand noteert. Vergeet ook niet bij elke zakelijke rit te vermelden wat de begin- en eindbestemming en wat de reden voor de zakelijke rit was. Bij een eventuele controle van de Belastingdienst zal de inspecteur namelijk altijd om dit overzicht vragen.

Veel zzp’ers denken dat de parkeerkosten die voor zakelijke doeleinden worden gemaakt met de privé auto ook aftrekbaar zijn voor de Belastingdienst. Helaas is dit niet het geval. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat de parkeerkosten bij de kilometervergoeding van 19 cent per kilometer zijn inbegrepen. Het loont voor zakelijke ritten met een privé auto dus ook om een goedkoop parkeerplekje te zoeken.

Zakelijke reiskosten met zakelijke auto

Indien je ervoor kiest om een zakelijke auto aan te schaffen, dan kun je profiteren van een aantal fiscale voordelen. Naast de brandstofkosten voor de gereden zakelijke kilometers zijn in dit geval namelijk ook de wegenbelasting, autoverzekering, onderhoudskosten, parkeerkosten, afschrijvingskosten en kosten voor de wasstraat fiscaal aftrekbaar. Uiteraard zijn eventuele verkeersboetes niet fiscaal aftrekbaar. Daarnaast mag je als zzp’ers ook de BTW die je moet betalen over de aanschafprijs van de zakelijke auto terugvragen aan de Belastingdienst. Gebruik je de zakelijke auto ook privé? Als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt, moet je een correctie toepassen voor het privégebruik in de vorm van een bijtelling bij je inkomen.

Zakelijke reiskosten met privé fiets

Goed nieuws voor de sportieve zzp’ers, want ook de zakelijke reiskosten die je met een privé fiets maakt zijn deels fiscaal aftrekbaar. Net als wanneer je met een privé auto een zakelijke rit maakt, mag je voor een zakelijke rit per fiets ook €0,19 per kilometer fiscaal aftrekken. Uiteindelijk betaal je hierdoor bij de aangifte inkomstenbelasting minder belasting. Het is hierbij wederom van belang om de zakelijke ritten goed bij te houden. Noteer daarom altijd duidelijk de vertrek- en aankomstplaats en het doel van de zakelijke fietsrit.

Zakelijke reiskosten met zakelijke fiets

Als je ervoor kiest om een fiets op naam van de zaak te kopen, dan zijn de fiscale regels net wat anders dan met een privé fiets. Wanneer de aanschafprijs van de fiets hoger is dan €450,- exclusief BTW, dan mag je gedurende 5 jaar elk jaar 1/5 deel van de aanschafprijs als kosten opvoeren in je boekhouding. Op het moment dat de aanschafprijs lager is dan €450,- exclusief BTW, dan mag je deze in één jaar volledig als kosten opvoeren. Tevens mag je de BTW die je bij aanschaf van de fiets moet betalen terugvragen aan de Belastingdienst. Kies je er ook voor om een zakelijke fietsverzekering af te sluiten of regelmatig onderhoud aan de fiets uit te laten voeren? Dan zijn dit ook zakelijke kosten die aftrekbaar zijn. In tegenstelling tot wanneer je een zakelijke rit met een privé fiets maakt, heb je voor de zakelijke ritten die je met je zakelijke rit maakt geen recht op een kilometervergoeding.

Let op: vanaf 1 januari 2020 gelden er nieuwe bijtellingsregels voor een leasefiets, die vind je hier!

Zakelijke reiskosten met het openbaar vervoer

Is de bestemming van je zakelijke rit het beste te bereiken met het openbaar vervoer? Wees gerust, want ook de kosten van zakelijke reizen die je met het openbaar vervoer maakt zijn fiscaal aftrekbaar. Het is hierbij wederom belangrijk om de zakelijke reizen goed van de privé reizen te scheiden. Bij een eventuele controle van de Belastingdienst moet je namelijk kunnen aantonen welke reizen zakelijk waren en wat het doel van de reis was. Om het voor jezelf gemakkelijker te maken is het aan te raden om een NS-Business Card aan te vragen. Met een NS-Business Card krijg je namelijk aan het eind van elke maand een overzichtelijke factuur met de zakelijke reiskosten, zodat je de privé- en zakelijke reizen nooit door elkaar kunt halen.

2. Treinreizen met NS Zakelijk

Als je regelmatig voor zakelijke doeleinden met het openbaar vervoer reist, kan het dus verstandig zijn om een NS-Business Card aan te vragen. Het aanvragen van zo’n kaart is als zzp’er volledig gratis. Daarnaast betaal je voor het gebruik van de kaart ook geen vaste maandelijkse kosten. Er worden alleen kosten in rekening gebracht op het moment dat je de kaart gebruikt. Zelfs als je sporadisch met de trein reist, kan het dus geen kwaad om een NS-Business card aan te vragen. Aan het eind van elke maand ontvang je zoals gezegd een overzichtelijke factuur met daarop een overzicht van de gemaakte zakelijke reizen en de bijbehorende reiskosten. Als je regelmatig met NS Zakelijk reist kan het, net als bij privé reizen, voordelig zijn om een abonnement af te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Traject Vrij abonnement, waarbij je onbeperkt op één vast traject kunt reizen.

3. Goedkoop tanken met een brandstofpas

Maak je regelmatig zakelijke ritten met de auto? Dan kan het lastig zijn om alle gemaakte reiskosten overzichtelijk te houden. In dat geval kun je ervoor kiezen om een brandstofpas aan te vragen. Het grootste voordeel van een brandstofpas is dat elke transactie bij een tankstation direct wordt bijgehouden. Aan het eind van de maand ontvang je vervolgens een overzicht van de gemaakte brandstofkosten van die maand. Doordat elke transactie direct wordt bijgehouden, hoef je dus zelf geen bonnetjes meer te bewaren. Je kunt bij verschillende aanbieders als MKB Brandstof, MoveMove en Tankpas.nl een tankpas aanvragen. Om gebruik te kunnen maken van een tankpas betaal je een maandelijkse bijdrage, waarbij de prijs gemiddeld rond de €7,50 per maand ligt. De meeste tankpassen hebben een landelijke dekking. Dat betekent dat je met deze pas bij elk tankstation in Nederland kunt afrekenen. Handig is nog dat je de tankpas voor zowel benzine als diesel, gas of elektriciteit kunt gebruiken.

4. Deelauto’s voor zakelijk gebruik

Maak je niet zo vaak een zakelijke rit met een auto, maar vind je het wel fijn om een auto tot je beschikking te hebben als je een klant wilt bezoeken? In dat geval is een deelauto voor zakelijk gebruik wellicht een goede optie voor jou. Deelauto’s worden in Nederland steeds populairder en dat is niet zonder reden. De ANWB schrijft namelijk dat een abonnement op een zakelijke deelauto tot 12.000 kilometer per jaar al voordeliger is dan het zelf bezitten van een zakelijke auto (wat mij zelf erg hoog lijkt overigens..). In Nederland zijn er verschillende organisaties waar je een deelauto kunt reserveren, waaronder Car2Go, Greenwheels, ConnectCar en MyWheels. Hoewel sommige organisaties een abonnementsvorm aanbieden, is het vaak ook mogelijk om per rit te betalen. Reis je regelmatig met een deelauto voor zakelijke ritten? Dan kun je er bij MyWheels bijvoorbeeld ook voor kiezen om alle ritten wekelijks of maandelijks in één keer af te rekenen. Aan het eind van elke maand ontvang je namelijk een overzichtelijke factuur met de gemaakte ritten, waardoor je zelf geen overzicht meer hoeft bij te houden.

5. E-bikes voor zakelijk gebruik

De Belastingdienst probeert de laatste jaren het gebruik van elektrische vervoersmiddelen te stimuleren. Dit is ook terug te zien in de fiscale regels omtrent het zakelijk gebruik van e-bikes. Als je ervoor kiest om een e-bike aan te schaffen, dan kun je naast de normale afschrijving in 5 jaar ook rekenen op een extra milieu-investeringsaftrek (MIA) van wel 36% van het totale investeringsbedrag. Daarnaast kun je e-bikes extra snel afschrijven door gebruik te maken van de ‘willekeurige afschrijving milieu-investeringen regeling’ (Vamil-regeling). Deze regeling maakt het namelijk mogelijk om 75% van de investeringskosten die je hebt gemaakt voor de e-bike in het eerste jaar af te schrijven. Het resterende gedeelte van 25% mag in het jaar daarop worden afgeschreven. Al met al is de aanschaf van een e-bike fiscaal gezien dus erg gunstig, waardoor de sportieve zzp’er aanzienlijk kan besparen op de zakelijke reiskosten! Verdiep je even goed in de fiscale regels vooraf, die wijzigen nogal eens.