6 Tips om Geld te Besparen als Zzp’er

  • Categorie: Geld besparen
  • 10 september 2019
  • Geschreven door: René Dekker
Bespaartips om geld te besparen

Benieuwd hoe je als ZZP’ers geld kunt besparen op je zakelijke kosten? In dit artikel geef ik een aantal handige tips!

Als ZZP’er kunnen je zakelijke kosten aardig oplopen. Naast de kosten voor het verzekeren van zakelijke risico’s heb je als zelfstandig ondernemer waarschijnlijk ook te maken met uitgaven als reiskosten, een boekhoudpakket, het abonnement voor je mobiele telefoon en vaste internetverbinding en mogelijk zelfs kantoor- of werkplekkosten. Gelukkig kun je door gebruik te maken van een aantal fiscale regelingen een gedeelte van deze kosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Daarnaast zijn er voor ondernemers nog verschillende andere manieren om de zakelijke kosten te verlagen.

Tip 1: Geld besparen op je zakelijke verzekeringen

Het is begrijpelijk dat je jezelf zo goed mogelijk wilt verzekeren tegen de zakelijke risico’s die je als zzp’er loopt. Hoewel deze verzekeringen vaak erg nuttig en in sommige branches zelfs absoluut noodzakelijk zijn, kunnen de premiekosten fors oplopen. Een groot gedeelte van de zzp’ers kiest er daarom voor om zaken als een auto op eigen naam te zetten, zodat deze zowel voor privé als zakelijke doeleinden kan worden gebruikt. Hoewel ondernemers denken op deze manier geld te besparen – doordat er niet apart een zakelijk auto aangeschaft hoeft te worden – is dit in de praktijk vaak niet het geval. Daar waar een zakelijke autoverzekering namelijk als een zakelijke kostenpost wordt gezien door de Belastingdienst en daardoor als aftrekpost mag worden opgevoerd bij de aangifte inkomstenbelasting, wordt een particuliere autoverzekering niet als zakelijke uitgave gezien. In sommige gevallen loont het dus wel degelijk om verzekeringen op naam van de zaak af te sluiten. Een aanzienlijk gedeelte van de ondernemers controleert daarnaast na een verzekering afgesloten te hebben niet regelmatig of overstappen naar een andere verzekeraar voordeliger is. Zeker bij de duurdere zakelijke verzekeringen zoals een AOV kan het overstappen van verzekeraar op het moment dat het contract afloopt voor een aanzienlijke kostenbesparing zorgen.

Meer info over zakelijke verzekeringen:

Tip 2: Geld besparen op je zakelijke reiskosten

Ook als je niet zo vaak zakelijke reiskosten hebt, loont het de moeite om deze kosten goed bij te houden. Zakelijke reiskosten zijn namelijk fiscaal aftrekbaar, waardoor je aan het eind van het jaar minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Voor zakelijke kilometers met een privé auto kun je €0,19 per gereden kilometer als aftrekpost opvoeren. Indien je ervoor kiest om een zakelijke auto aan te schaffen, dan zijn naast de brandstofkosten ook de kosten voor een zakelijke autoverzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto zakelijke aftrekposten. Ook zakelijke ritten die je met het openbaar vervoer maakt zijn fiscaal aftrekbaar. Bij een eventuele belastingcontrole zal altijd worden gevraagd om een duidelijk overzicht van de gereden zakelijke kilometers en het doel van de rit. Het is daarom van belang om aan het begin en eind van elke zakelijke rit de kilometerstand van de auto te noteren in een rittenregistratie bestand. Noteer daarnaast ook altijd wat de bestemming en de reden van de zakelijke rit was. Hier nog meer tips!

Tip 3: Geld besparen op een boekhoudpakket

Daar waar je vroeger dure softwarepakketten moest kopen om je administratie in bij te houden, heb je tegenwoordig de keuze uit tal van aanbieders die een abonnement op een online boekhoudpakket aanbieden. Naast het maken van verkoopfacturen en het toevoegen van inkoopfacturen, kun je vaak ook zaken als een urenregistratie en kilometerregistratie in deze boekhoudpakketten bijhouden. De kosten van een online boekhoudpakket liggen voor een zzp’er gemiddeld tussen de €5,- en €50,- per maand. Steeds meer aanbieders bieden de mogelijkheid om naar eigen wens een boekhoudpakket samen te stellen aan de hand van modules. Het voordeel hiervan is dat er alleen kosten in rekening worden gebracht voor de modules die je zelf kiest. Je betaalt dus niet langer voor functionaliteiten die voor jouw onderneming helemaal niet relevant zijn.

Tip 4: Besparen op een zakelijke bankrekening

Hoewel een groot gedeelte van de zzp’ers één rekening gebruikt voor privé- en zakelijke betalingen, is het aan te raden om een aparte zakelijke bankrekening te openen voor de zakelijke betalingen. Niet alleen staat een zakelijke bankrekening een stuk professioneler richting je klanten en leveranciers, ook zorgt het ervoor dat je direct een duidelijk en actueel overzicht hebt van de financiën van je bedrijf. Verschillende banken bieden zzp’ers het eerste jaar een gratis zakelijke bankrekening. De kosten na dit eerste gratis jaar zijn vaak flexibel en afhankelijk van jouw specifieke wensen. Ook hierbij heb je de mogelijk om aanvullende diensten, zoals pintransacties of extra betaalpassen, aan je zakelijke rekening toe te voegen. Doordat je op deze manier alleen hoeft te betalen voor diensten die voor jouw onderneming van belang zijn, liggen de kosten doorgaans een stuk lager dan bij de standaardpakketten. Bijkomend voordeel is dat de kosten voor een zakelijke rekening door de Belastingdienst als een zakelijke kostenpost wordt gezien en daardoor fiscaal aftrekbaar zijn.

Zelf ben ik erg tevreden met de dienstverlening en prijzen van Knab (en voor deze tip word ik niet betaald!)

Tip 5: Geld besparen op een kantoorruimte

Hoewel een kantoorruimte erg fijn kan zijn als efficiënte werkplek en daarnaast soms zelfs noodzakelijk is om klanten te kunnen ontvangen, vinden zzp’ers de kosten hiervoor vaak toch wat hoog. Daarnaast is de kans groot dat je de kantoorruimte lang niet altijd zult gebruiken, waardoor je uiteindelijk relatief veel huur betaalt voor een ruimte waar je weinig gebruik van maakt. Steeds meer ondernemers kiezen er daarom voor om voor de momenten waarop zij een kantoorruimte tot hun beschikking willen hebben een flexplek te huren. Als je voor een flexplek kiest, dan hoef je alleen te betalen voor de momenten waarop je van de ruimte gebruik wilt maken. Bijkomend voordeel is dat je flexplekken door heel Nederland kunt vinden. In tegenstelling tot een eigen kantoorruimte, ben je dus niet aan één locatie gebonden. Net als de huurkosten van een kantoorruimte, zijn ook de kosten van een flexplek fiscaal aftrekbaar.

Tip 6: Geld besparen op je belkosten en dataverbruik

Als zzp’er maak je waarschijnlijk regelmatig kosten voor mobiele telefonie, bijvoorbeeld voor mobiel bellen of verbruik van mobiele data. Veel ondernemers weten echter niet dat deze kosten door de Belastingdienst ook als zakelijke kosten worden gezien en daardoor fiscaal aftrekbaar zijn. Om belkosten en dataverbruik als kostenpost op te voeren bij de aangifte inkomstenbelasting is het niet noodzakelijk dat het abonnement op naam van de zaak staat. Gebruik je een privé abonnement namelijk ook deels voor zakelijke doeleinden? Dan mag je een gedeelte van de maandelijkse abonnementskosten fiscaal aftrekken. Sluit je een telefoonabonnement op naam van de zaak af en gebruik je dit toestel uitsluitend voor zakelijke doeleinden? In dat geval worden de volledige maandelijkse abonnementskosten door de Belastingdienst als zakelijke kosten gezien. Tevens mag je in dat geval de BTW die je moet betalen over de abonnementskosten terugvragen.