Energie Besparen Doe je Zo: 25 Tips

Energie Besparen Doe je Zo: 25 Tips

Ben je benieuwd naar manieren om te besparen op je energiekosten, of wil je simpelweg wat meer lichamelijk energie besparen in het dagelijkse leven? In dit artikel geven we je 25 handige tips waar je direct mee aan de slag kunt!

Tip 1. Automatiseer de verlichting in je woning

Door bijvoorbeeld de verlichting in je woning aan te sluiten op bewegingssensoren, zorg je ervoor dat de verlichting in je huis enkel brandt op het moment dat het noodzakelijk is. Daarnaast bespaart het je ook nog eens veel lichamelijke energie, want je hoeft niet elke keer de verlichting zelf aan en uit te zetten. Als je het leuk vindt om zaken te automatiseren, dan kun je hier natuurlijk nog veel verder in gaan.

Tip 2. Maak gebruik van een robotstofzuiger

Stofzuigen is voor de meeste mensen geen leuk klusje. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om een robotstofzuiger aan te schaffen. Doorgaans verbruikt een robotstofzuiger wel wat meer energie dan een normale stofzuiger, puur om het feit dat het apparaat doorgaans langer aan staat, maar door te kiezen voor een energiezuinige robotstofzuiger valt dit in principe reuze mee. Zelf stofzuigen is voorgoed verleden tijd met een robotstofzuiger!

Tip 3. Maak gebruik van een timer in de badkamer

Een tip voor de mensen die veel tijd spenderen onder de douche: plaats een timer in de badkamer! Door voor het douchen de timer in te stellen op het gewenste aantal minuten, sta je nooit langer onder de douche dan noodzakelijk. Bespaart je niet alleen kosten, maar ook tijd!

Tip 4. Maak gebruik van een slimme thermostaat

Vergeet je ook regelmatig om de thermostaat in de avond lager te zetten? Dan is een slimme thermostaat voor jou waarschijnlijk de perfecte oplossing. Je hoeft de slimme thermostaat maar één keer goed in te stellen en vervolgens hoef je in principe nooit meer om te kijken naar de temperatuur in je woning. Bespaart je ontzettend veel energiekosten, maar natuurlijk ook heel wat lichamelijke energie!

Tip 5. Sluit alle verlichting in de woonkamer aan op één afstandsbediening of app

Heb je veel lampen in je woonkamer? Dan is het waarschijnlijk een vervelend klusje om elke avond alle lampen handmatig aan en uit te zetten. Een gemakkelijke oplossing hiervoor is het aansluiten van alle verlichting in de woonkamer op één afstandsbediening of app. Hierdoor bespaar je tevens op je energiekosten, want je laat nooit meer onnodig verlichting branden omdat je simpelweg geen zin hebt alle lampen uit te zetten!

Tip 6. Koop alleen energiezuinige apparaten

Besparen op je energiekosten begint natuurlijk bij het uitsluitend aanschaffen van energiezuinige apparaten.

Tip 7. Beperk het aantal wasbeurten

Betrap je jezelf erop dat je veel te vaak de was staat te doen? Beperk het aantal wasbeurten dan eens! Spaar de was op totdat je de wasmachine volledig kunt vullen en start dan pas een wasbeurt.

Tip 8. Vries vaker maaltijden in

Door in één keer voor meerdere dagen te koken en deze simpelweg in te vriezen bespaar je niet alleen aanzienlijk op de energiekosten (je hoeft tenslotte minder vaak te koken), ook scheelt het heel wat tijd!

Tip 9. Maak gebruik van automatische zonneschermen

Wordt het in de zomer regelmatig erg warm in je woonkamer? Overweeg dan om te kiezen voor automatische zonneschermen. Niet alleen hoef je hierdoor niet elke dag zelf de zonneschermen naar beneden te doen als de zon op het raam begint te schijnen, je hoeft hierdoor ook veel minder snel een airco of ventilator aan te zetten.

Tip 10. Gebruik pannendeksels tijdens het koken

Door pannendeksel te gebruiken tijdens het koken zorg je er niet alleen voor dat er minder warmte verloren gaat, je eten is ook nog eens veel sneller klaar!

Tip 11. Gebruik de magnetron minder vaak

In een gemiddeld huishouden wordt de magnetron meerdere keren per dag gebruikt, bijvoorbeeld voor het ontdooien van voedsel. Door eten op een natuurlijke manier te laten ontdooien, hoef je de magnetron veel minder vaak te gebruiken.

Tip 12. Vervang je verlichting door LED-lampen

Niet alleen hoef je LED-lampen veel minder vaak te vervangen dan bijvoorbeeld halogeenlampen, ook zijn ze een stuk energiezuiniger. Al je lampen door LED-lampen vervangen scheelt je dus niet alleen tijd, maar ook zeker geld!

Tip 13. Doe je was op lagere temperaturen

Zet je wasmachine voortaan een aantal graden lager dan je normaal deed. Je zult zien dat je was na de wasbeurt nog steeds net zo schoon is, maar de energierekening zal wel een stuk lager zijn!

Tip 14. Maak gebruik van de eco-stand van apparaten

Een andere manier op te besparen op je energiekosten, zonder er zelf meer energie aan kwijt te zijn, is het gebruiken van de eco-stand van apparaten.

Tip 14. Maak gebruik van het daltarief

Tijdens de daluren betaal je een zogenoemd ‘daltarief’ aan de energieleverancier. Als je wilt besparen op je energiekosten, dan kun je de apparaten die veel stroom verbruiken het best alleen tijdens de daluren gebruiken.

Tip 15. Laat alleen een volle vaatwasser draaien

Het is natuurlijk zonde om voor enkele bordjes en bekers de vaatwasser te laten draaien. Wacht daarom tot die voller is!

Tip 16. Zet de koelkast wat minder koud

Bij de meeste huishoudens staat de koelkast een stuk kouder dan noodzakelijk. Controleer eens of dat bij jou ook het geval is.

Tip 17. Zet geen warm eten in je koelkast of vriezer

Hierdoor moet je koelkast of vriezer een stuk harder werken om de koude temperatuur te behouden. Zonde van het extra energieverbruik natuurlijk!

Tip 18. Maak gebruik van een waterkoker tijdens het koken

Als je elektrisch kookt duurt het erg lang voordat water kookt, wat natuurlijk onnodig veel energie verbruikt. Laat water daarom eerst in een waterkoker koken en giet het daarna pas in de pan.

Tip 19. Laat je computer niet onnodig lang aan

Je computer hoeft vast niet de hele dag aan te staan. Zet het apparaat daarom uit als je het niet langer gebruikt.

Tip 20. Gebruik een radio als achtergrondgeluid

Veel mensen gebruiken de televisie als achtergrondgeluid. Een televisie verbruikt echter erg veel stroom. Je kunt er daarom beter voor kiezen om een radio te gebruiken als achtergrondgeluid.

Tip 21. Zet de helderheid van je schermen lager

Een lagere helderheid van bijvoorbeeld je telefoon of tablet zorgt niet alleen voor een langere batterijduur, het geeft je ogen ook nog eens rust.

Tip 22. Doe de koelkast snel weer dicht

Laat je regelmatig de koelkast even open als je er wat uit gaat pakken? Je koelkast moet hierdoor veel harder werken om de juiste temperatuur te behouden!

Tip 23. Zet alle apparaten aan het eind van de dag uit

Let erop dat je alle apparaten aan het eind van de dag uitschakelt. Zo verbruiken de apparaten niet onnodig veel energie.

Tip 24. Gebruik bij voorkeur geen droger

Hoewel het gebruik van een droger je wel lichamelijke energie bespaart, verbruikt het apparaat ontzettend veel energie. Gebruik daarom alleen een droger als het absoluut noodzakelijk is.

Tip 25. Ga pas strijken als er voldoende was is

Het loont niet de moeite om maar een paar kledingstukken te strijken. Wacht daarom totdat er voldoende was is om te strijken.