Ruimte Besparen IPhone (Telefoon) en IPad (Tablet): 10 Tips

  • Categorie: Ruimte besparen
  • 25 september 2020
  • Geschreven door: René Dekker
Ruimte Besparen IPhone (Telefoon) en IPad (Tablet): 10 Tips

Bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon of tablet is het altijd een lastige keuze om te bepalen hoeveel geheugen het apparaat moet hebben. Applicaties en besturingssystemen lijken steeds meer ruimte in beslag te nemen, waardoor fabrikanten gebruikers steeds vaker verleiden om een device met veel geheugen aan te schaffen. Door slim om te gaan met de ruimte op je iPhone of iPad hoef je echter helemaal niet zoveel geheugen te hebben. Benieuwd hoe je ruimte kunt besparen op je iPhone of iPad? In dit artikel kun je 10 handige tips vinden!

Tip 1. Verplaatst je foto’s en video’s naar iCloud

Hoe langer je een iPhone of iPad hebt, hoe meer foto’s er doorgaans op het apparaat staan. Er zijn maar weinig mensen die op regelmatige basis alle foto’s of video’s naar de iCloud verplaatsen, terwijl dit wel flink wat ruimte kan besparen op je telefoon of tablet. Apple biedt wat gratis iCloud ruimte aan, maar meestal is dit niet voldoende om al je foto’s en video’s op te kunnen slaan. Daarom kun je ervoor kiezen om voor enkele euro’s per maand een iCloud-abonnement af te sluiten bij Apple. Uiteindelijk is het afsluiten van een iCloud-abonnement een heel stuk voordeliger dan het kopen van een telefoon of tablet met meer geheugen.

Tip 2. Bekijk welke applicaties veel ruimte innemen op je telefoon of tablet

Vaak wordt het grootste gedeelte van het geheugen van je iPhone of iPad ingenomen door slechts enkele applicaties. Door in je instellingen te kijken welke applicaties de meeste ruimte in beslag nemen, weet je meteen hoe je ruimte kunt besparen.

Tip 3. Maak de cache van applicaties leeg

De meeste applicaties op je iPhone of iPad houden een cache bij, terwijl dit vaak weinig meerwaarde biedt maar wel veel ruimte in beslag neemt. Door regelmatig de cache van applicaties leeg te maken kun je veel ruimte op je iPhone of iPad besparen.

Tip 4. Verwijder applicaties die je niet meer gebruikt

Hoewel deze tip misschien voor de hand ligt, staan er op een gemiddelde smartphone of applicatie doorgaans tientallen applicaties die zelden of nooit worden gebruikt. Al deze applicaties nemen echter wel geheugen in beslag. Op je iPhone of iPad kun je in je instellingen precies zien wanneer je een applicatie voor het laatst hebt gebruikt. Daarnaast kun je je device ook opdracht geven om applicaties automatisch te verwijderen als je ze een tijdje niet hebt gebruikt.

Tip 5. Zoek naar alternatieven voor dezelfde applicatie

Voor vrijwel elke applicatie kun je een alternatief vinden. Zoek daarom altijd eerst of er geen alternatieve applicatie beschikbaar is die een stuk kleiner is, alvorens je een grote applicatie installeert.

Tip 6. Verwijder al je chatberichten

Applicaties als WhatsApp en iMessage nemen doorgaans veel ruimte in beslag, omdat er via deze chatdiensten vaak foto’s en video’s worden uitgewisseld. Als je ruimte wilt besparen op je iPhone of iPad, dan is het belangrijk om eens in de zoveel tijd al je chatberichten te verwijderen. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om van al je berichten eerst een back-up te maken.

Tip 7. Installeer minder nieuwe applicaties

Tegenwoordig is er voor vrijwel alles wel een applicatie beschikbaar. Voor je het weet heb je echter honderden applicaties op je iPhone of iPad staan die je zelden gebruikt. Vraag jezelf bij het installeren van een nieuwe applicatie daarom altijd af of je het wel echt nodig hebt. Als het antwoord negatief is, dan kun je de applicatie net zo goed niet downloaden.

Tip 8. Ruim lokaal opgeslagen foto’s en video’s regelmatig op

Wil je toch wat foto’s en video’s lokaal opslaan op je iPhone of iPad? Ruim je fotobibliotheek dan regelmatig op. Vergeet ook niet om ze na het verwijderen uit je fotobibliotheek ook uit je prullenbak te verwijderen. Normaal gesproken blijven de verwijderde foto’s en video’s namelijk nog 30 dagen in de prullenbak staan.

Tip 9. Verwijder Netflix en Spotify downloads

Netflix en Spotify bieden de mogelijk om content offline te bekijken of te beluisteren door het te downloaden. Vaak vergeten mensen echter dat ze dingen in deze applicatie hebben gedownload, waardoor het onnodig lang op hun iPhone of iPad blijft staan. Heb je een gedownloade film of serie bekeken, of ben je wel klaar met een gedownloade playlist? Verwijder het dan weer van je device!

Tip 10. Installeer een fris besturingssysteem op je iPhone of iPad

Lukt het niet om ruimte vrij te maken? Kies er dan voor om je iPhone of iPad volledig opnieuw te installeren. Zorg wel dat je de nodige back-ups maakt, zodat belangrijke data niet verloren gaat.