Tips voor tijd besparen in de keuken

  • Categorie: Tijd besparen
  • 28 april 2022
  • Geschreven door: René Dekker
sneller koken

Waar de ene persoon het heerlijk vindt om urenlang te kokkerellen onder het genot van een muziekje en/of een wijntje, kan het de ander niet kort genoeg duren. Op een drukke doordeweekse dag waarop je moet aanhikken tegen deadlines of andere afspraken wil je waarschijnlijk zo min mogelijk tijd besteden in de keuken. In deze blog noemen we enkele handige tips om tijd te besparen tijdens het koken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Door van tevoren alvast wat werk te verzetten, kun je meteen door met het klaarmaken van je favoriete gerechten. Met name bij recepten waarbij veel groentes gesneden moeten worden, kun je hiermee veel tijd besparen. Je kunt dit ook alvast voor de komende paar dagen doen. Ook kun je alvast groenten voorkoken en enkele dagen bewaren in de koelkast.

Kook meerdere porties in 1 keer

Als je dan toch al aan het koken bent, waarom zou je dan niet meteen genoeg maken voor een aantal dagen? Vooral wanneer je weet dat de komende dagen druk of hectisch gaat worden, is het handig om een grote hoeveelheid eten te bereiden. Gerechten die hier bij uitstek geschikt voor zijn, zijn stoofpotten en soepen. Je kunt deze gemakkelijk in bakjes doen en in de koelkast of vriezer bewaren voor een volgende keer.

Neem een waterkoker

Een manier om tijdens het koken kostbare tijd te besparen, is door een waterkoker te gebruiken. Zo hoef je niet minutenlang te wachten tot je pannetje met water is opgewarmd en kun je meteen kokend water gebruiken. Een nog beter alternatief is een heetwaterkraan waarbij je niet eens meer hoef te wachten tot het water kookt.

Maak een planning

De beste manier om door de weeks efficiënt te kunnen koken en eten is door vooraf een planning te maken. Door voor iedere dag op te schrijven wat je gaat eten, bespaar je niet alleen denktijd maar kun je ook in een keer al je boodschappen halen voor de hele week. Zo hoef je niet meer elke dag naar de supermarkt en bespaar je zeeën van tijd.

Leg een voorraad aan

Zorg ervoor dat je altijd genoeg basis etenswaren in huis hebt. Wanneer je per ongeluk iets bent vergeten of bijvoorbeeld de spaghetti op is in de supermarkt kun je dit gewoon uit je eigen proviandkast halen. Uiteraard geldt dit alleen voor de houdbare voedingsmiddelen en niet voor verse groentes.

Maak eenpansgerechten

Eenpansgerechten zijn over het algemeen een van de snelst klaar te maken gerechten die er zijn te vinden. Daarnaast ben je met deze gerechten ook minder tijd kwijt aan de afwas. Er zijn inmiddels veel recepten voor eenpansgerechten te vinden en er zijn zelfs hele kookboeken gewijd aan deze slimme manier van koken.

Ruim direct na het koken alles op

Om ervoor te zorgen dat je de keuken de volgende dag meteen weer kunt gebruiken, is het verstandig om meteen na het koken alles alvast op te ruimen. Zet bijvoorbeeld alle kruiden weer terug op hun plek en doe gebruikte pannen meteen in de afwasmachine of spoel ze af met de hand. Ook is het handig om tijdens het koken groenteafval in een zakje te doen dat je linea recta in de afvalbak kunt doen.