Minder Geld Uitgeven, 10 Tips voor Zzp’ers

  • Categorie: Geld besparen
  • 24 november 2020
  • Geschreven door: René Dekker
Minder Geld Uitgeven, 10 Tips voor Zzp’ers

Hoewel het maken van zakelijke kosten nu eenmaal bij het ondernemerschap hoort, kunnen veel ondernemers wel degelijk besparen op deze kosten. Zeker als je net start als zzp’er kan het lastig zijn om grip te krijgen op je zakelijke kosten. Daarom hebben we in dit artikel 10 tips voor je op een rijtje gezet, die je helpen om voortaan minder geld uit te geven!

Tip 1. Geef minder geld uit aan een werkplek

Natuurlijk is het belangrijk om als zzp’er een fijne werkplek te hebben, maar dit hoeft lang niet altijd een dure kantoorlocatie te zijn. Door in plaats van een kantoorruimte te kiezen voor een thuiswerkplek kun je maandelijks veel geld besparen. Besteed het bedrag dat je normaal gesproken aan het huren van een kantoorruimte kwijt zou zijn enkele maanden aan het optimaliseren van je thuiswerkplek en je hebt een plek gecreëerd waar je jaren fijn kunt werken, zonder hoge maandelijkse kosten.

Wil je toch eens in de zoveel tijd klanten kunnen ontvangen? Kies dan bijvoorbeeld voor een flexkantoor, waar je per uur, dagdeel, dag of week kunt betalen.

Tip 2. Geef minder geld uit aan vervoer

Een andere belangrijke kostenpost van zzp’ers is vervoer. Als zzp’er vind je het waarschijnlijk belangrijk, of is het pure noodzaak, om regelmatig op bezoek te gaan bij de klant. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kosten van deze bezoekjes zo laag mogelijk te houden. Als je vaak met het openbaar vervoer reist, dan kun je ervoor kiezen om een voordelig zakelijk OV-abonnement af te sluiten. Zijn je klanten bij je in de buurt gevestigd? Overweeg dan eens om vaker met een (elektrische) fiets te reizen in plaats van met de auto. Zo kun je flink besparen op de benzinekosten en ben je tevens wat vaker in beweging!

Tip 3. Stap elk jaar over van energieleverancier

Energieleveranciers besteden veel geld aan het werven van nieuwe klanten. Als nieuwe klant van een energieleverancier krijg je daarom vaak interessante kortingen. Het loont hierdoor meestal de moeite om elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier.

Tip 4. Stap elk jaar over van verzekeraar

Zeker als je veel zakelijke verzekeringen hebt lopen kun je veel geld besparen door elk jaar over te stappen naar een andere verzekeraar. Vergelijkingswebsites maken het je tegenwoordig heel gemakkelijk om te controleren wat de premie bij een andere verzekeraar zou zijn. Maak hier zeker gebruik van!

Tip 5. Beperk het aantal verzekeringen

Het is verstandig om jezelf als zzp’er goed te verzekeren, maar in de praktijk blijkt dat ondernemers vaak meerdere overlappende verzekeringen hebben lopen of verzekerd zijn tegen dingen waar ze in de praktijk nooit mee te maken zullen krijgen. Onderzoek daarom altijd goed wat er precies onder de dekking van je verzekering valt en controleer of er geen overlap is met andere verzekeringen die je al hebt afgesloten. Daarnaast is het soms financieel interessanter om een (klein) risico zelf te dragen in plaats van jezelf ertegen te verzekeren.

Tip 6. Help je boekhouder een handje

Ga eens met je boekhouder om tafel om te kijken welke werkzaamheden je eventueel zelf zou kunnen doen. Hierdoor ben je uiteindelijk minder geld kwijt aan je boekhouder en ben je tevens beter op de hoogte van de financiën van je eigen bedrijf.

Tip 7. Bespaar op je zakelijke rekening

Als starter krijg je vaak interessante kortingen bij het openen van een zakelijke rekening. Als je net begint als zzp’er is het daarom aan te raden van deze kortingen gebruik te maken. Let er wel op of de prijs van de zakelijke rekening na het eerste jaar nog steeds zo voordelig is, want dit blijkt in de praktijk lang niet altijd het geval te zijn.

Tip 8. Maak gebruik van de belastingvoordelen voor zzp’ers

Als zzp’er heb je mogelijk recht op verschillende belastingvoordelen, waaronder de zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en de startersaftrek. Door gebruik te maken van deze belastingvoordelen betaal je uiteindelijk aanzienlijk minder belasting.

Tip 9. Vervang de energieverbruikers

Wist je dat simpelweg het vervangen van ouderwetse verlichting door LED lampen al voor een aanzienlijke besparing op de energierekening kan zorgen? Kijk eens kritisch naar de energieverbruikers in je kantoor of woning en onderzoek de besparingsmogelijkheden.

Tip 10. Registreer alle zakelijke reizen

Of je nu met het openbaar vervoer of de auto reist, het is belangrijk om alle zakelijke reizen goed te registreren. De kosten die je maakt voor deze reizen kun je namelijk als zakelijke kosten opvoeren tijdens de aangifte inkomstenbelasting.