Geld Besparen Tijdens de Coronacrisis? 7 Handige Tips!

  • Categorie: Geld besparen
  • 24 juni 2020
  • Geschreven door: René Dekker
Geld besparen tijdens de coronacrisis

Daar waar er jaren geen eind leek te komen aan de groeiende Nederlandse economie, heeft de coronacrisis dit rooskleurige toekomstperspectief binnen slechts enkele weken volledig veranderd. Loyale klanten die eerder jarenlang diensten en producten van je afnamen kijken als gevolg van de dalende omzetcijfers kritischer naar hun uitgavenpatroon. Bedrijven in tal van sectoren, zowel multinationals als lokale zzp’ers, hebben door de coronacrisis plotseling te maken met een sterke daling van het aantal klanten en een bijbehorende lagere omzet. Niet alleen voor ondernemers heeft de coronacrisis aanzienlijke financiële gevolgen, ook voor veel werknemers is het toekomstperspectief onzeker.

Als een financiële crisis op de loer ligt, is het zowel voor bedrijven als particulieren belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Gelukkig biedt de coronacrisis tal van kansen om geld te besparen, waardoor je de reserves goed aan kunt vullen. In dit artikel geven we je 7 concrete tips om tijdens en na de coronacrisis geld te besparen.

Tip 1. Zijn je abonnementen nog wel goed geregeld?

Nu we door de coronacrisis toch wat vaker (gedwongen) thuis te vinden zijn, is het een perfect moment om al je lopende abonnementen en de bijbehorende maandelijkse of jaarlijkse kosten eens op een rijtje te zetten. Vaak hebben we veel meer abonnementen lopen dan we onszelf in eerste instantie realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de traditionele abonnementen, zoals een abonnement voor een mobiele telefoon, een vaste internetverbinding of voor de sportschool, maar ook vooral aan digitale abonnementen voor bijvoorbeeld Netflix, Spotify en Blendle. Voor ondernemers komen hier vaak nog tal van zakelijke abonnementen bij, bijvoorbeeld voor een online boekhoudpakket en een zakelijke telefoon.

Waarschijnlijk lopen de meeste abonnementen al meerdere jaren en heb je in die tijd niet actief naar eventuele besparingsmogelijkheden gekeken. Maak daarom eerst een selectie van de abonnementen die je écht wilt behouden en zeg de rest simpelweg op. Bekijk daarnaast voor elk van de abonnementen die je graag wilt behouden welke (goedkopere) alternatieven er zijn. Vaak is overstappen een stuk gemakkelijker en voordeliger dan gedacht!

Tip 2. Vaker aan het thuiswerken? Overweeg een kleinere auto

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat bedrijven en werknemers in hebben gezien dat thuiswerken veel voordelen biedt. De verwachting is dan ook dat thuiswerken het ‘nieuwe normaal’ gaat worden. Daar waar je voorheen vijf dagen per week in de auto zat om naar je werk te rijden, zal dit nu en in de toekomst wellicht nog maar één of twee dagen per week zijn. Is die grote auto de maandelijkse afschrijving, hoge verzekeringspremie en wegenbelasting en de hoge onderhoudskosten dan eigenlijk nog wel waard? Door een kleinere, goedkopere auto te nemen kun je eenvoudig op al deze kosten besparen. Zeker het overwegen waard, toch? Misschien ook een goed moment om te overwegen een elektrische auto aan te schaffen, want als particulier krijg je vanaf 1 juli 2020 subsidie als je een gebruikte of nieuwe elektrische auto koopt.

Tip 3. Minder op de weg? Kijk kritisch naar je leasecontract

Tijdens het afsluiten van een leasecontract voor je (zakelijke) auto heb je bepaalde aannames gedaan, bijvoorbeeld over het aantal kilometers dat je gaat rijden. Hierbij heb je waarschijnlijk geen rekening gehouden met een situatie als de coronacrisis, waarbij je plotseling aanzienlijk minder kilometers maakt dan je had verwacht. Toch heeft het afgesproken aantal kilometers in het leasecontract meestal direct invloed op de hoogte van de maandelijks te betalen leaseprijs voor je auto. Hoewel het helaas lang niet altijd mogelijk is om het leasecontract gedurende de looptijd aan te passen, zijn de meeste leasemaatschappijen welwillend om het gesprek met je aan te gaan. Wacht zeker niet te lang met het benaderen van je leasemaatschappij, want je zult zeker niet de enige zijn die het leasecontract momenteel wilt herzien!

Tip 4. Maak gebruik van de regelingen van de overheid

Door de coronacrisis getroffen ondernemers kunnen van verschillende overheidsregelingen gebruik maken. Deze regelingen zijn bedoeld om de terugval in de omzet en de vaste kosten van ondernemers gedeeltelijk op te vangen. Om gebruik te kunnen maken van deze overheidsregelingen is het wel belangrijk om aan de gestelde voorwaarden te voldoen. Als je gebruik wilt maken van de overheidsregelingen, dan is het noodzakelijk om deze zelf aan te vragen. Dit wordt namelijk niet automatisch voor je geregeld. Wacht niet te lang met het aanvragen van de regelingen waar je recht op hebt, want je weet nooit hoelang ze nog van kracht zullen blijven.

Tip 5. Dien een verzoek tot middeling in bij de Belastingdienst

Heb je door de coronacrisis dit jaar een aanzienlijk lager inkomen dan voorgaande jaren? Dan kan het interessant zijn om een verzoek tot middeling in te dienen bij de Belastingdienst. Met een verzoek tot middeling vraag je de Belastingdienst om het gemiddelde inkomen in 3 aaneengesloten jaren te belasten. Bij een flinke terugval in het inkomen in één van de 3 aaneengesloten jaren, zorgt het indienen van een verzoek tot middeling vrijwel altijd voor het terugkrijgen van belasting. Let er wel op dat de drempel om belasting terug te kunnen krijgen op €545 ligt als je gebruik gaat maken van deze regeling. Ook is het belangrijk dat de 3 jaren waarover je wilt middelen al zijn afgelopen. Als je als gevolg van de coronacrisis in het jaar 2020 een aanzienlijk lager inkomen hebt dan in de jaren 2018 en 2019, dan kun je dus pas aan het begin van 2021 een verzoek tot middeling indienen voor deze 3 jaren.

Tip 6. Kunnen je verzekeringen niet wat goedkoper?

Eén van de vaste kostenposten van zowel particulieren als ondernemers zijn verzekeringen. We kunnen niet zonder verzekeringen, maar we kunnen er vaak wel flink op besparen zonder dat we het weten! Tijdens de coronacrisis kiezen sommige autoverzekeraars er bijvoorbeeld voor om huidige en nieuwe klanten een lagere autoverzekeringspremie te bieden, aangezien het risico op schade gemiddeld genomen lager is geworden doordat mensen vaker thuiswerken. Het is nu daarom een perfect moment om eens kritisch te kijken naar de verzekeringen die je hebt lopen.

Maak een duidelijk overzicht van alle lopende verzekeringen en de hoogte van de maandelijkse of jaarlijkse premie. Kijk vervolgens bij elke verzekering kritisch of deze, bijvoorbeeld vanwege de coronacrisis, nog wel noodzakelijk is om aan te houden. Controleer vervolgens of de verzekeringen die je wilt aanhouden niet wat goedkoper kunnen, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met je huidige verzekeraar of een offerte op te vragen bij een andere verzekeringsmaatschappij. Als het een particuliere verzekering betreft, dan kun je vaak ook prima één van de vele vergelijkingswebsites gebruiken voor het berekenen van de laagst mogelijke premie. Overstappen van verzekeraar is tegenwoordig zo geregeld. Een eenvoudigere manier om geld te besparen tijdens de coronacrisis is er bijna niet!

Tip 7. Beperk het aantal cursussen, trainingen en opleidingen

Wellicht heb je door de coronacrisis tijdelijk wat meer tijd, bijvoorbeeld omdat je niet meer elke dag uren in de file hoeft te staan. Zeker nu alle aanbieders van cursussen en trainingen flink met de prijzen zijn gaan stunten om de thuiswerkers voor zich te winnen, kan het daarom aantrekkelijk lijken om de vrije uurtjes op te vullen met allerlei cursussen, trainingen en opleidingen. Hoewel het zeker een goed moment is om je kennis wat bij te spijkeren, is het wel belangrijk kritisch te blijven kijken naar de cursussen en trainingen die je wilt gaan volgen. Stel jezelf daarom altijd de vraag wat de meerwaarde van een specifieke cursus is voor je carrière en wat het volgen ervan je later gaat opleveren. Door voor jezelf een duidelijk leerplan op te stellen maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om te kiezen tussen het scala aan cursussen en trainingen.