Besparen op je Zakelijke Rechtsbijstandsverzekering

  • Categorie: Geld besparen
  • 8 november 2019
  • Geschreven door: René Dekker
Besparen op je Zakelijke Rechtsbijstandsverzekering

Om in geval van een juridisch conflict te kunnen rekenen op professioneel juridisch advies, kiezen steeds meer zzp’ers ervoor om een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kun je als zzp’er niet rekenen op gratis juridisch advies vanuit je particuliere rechtsbijstandsverzekering op het moment dat je zakelijk een juridisch conflict hebt.

Hoewel je er natuurlijk niet mee te maken hoopt te krijgen, is de kans relatief groot dat je als zzp’er ooit in een zakelijke kwestie of conflict belandt waarbij je juridisch advies nodig hebt. Als je op zo’n moment geen zakelijke rechtsbijstandsverzekering hebt, dan kunnen de juridische kosten hoog oplopen. Natuurlijk kost een zakelijke rechtsbijstandsverzekering ook geld, waardoor zzp’er voor zichzelf een afweging moeten maken tussen de mogelijke kosten van de juridische risico’s die zij lopen en de kosten van een rechtsbijstandsverzekering. Gelukkig zijn er een paar manieren om te besparen op een zakelijke rechtsbijstandsverzekering. Benieuwd welke? Wij vertellen het je!

Zakelijke rechtsbijstandsverzekering met losse modules

De voorwaarden van een zakelijk rechtsbijstandsverzekering zijn meestal zo opgezet dat de belangrijkste juridische risico’s waar zzp’ers mee te maken kunnen krijgen onder de dekking vallen (maar let op alle uitzonderingen, zoals intellectueel eigendomsrecht!). Een standaard zakelijke rechtsbijstandsverzekering biedt bijvoorbeeld kosteloos juridisch advies op het gebied van ondernemingsrecht, arbeidsrecht en huurrecht. Voor een zzp’er die geen kantoorruimte huurt en ook geen personeel heeft, is het vaak onnodig om deze modules in de zakelijke rechtsbijstandsverzekering te hebben.

Steeds meer verzekeringsmaatschappijen bieden ondernemers daarom de mogelijkheid om zelf hun rechtsbijstandsverzekering samen te stellen aan de hand van modules. Doordat je op deze manier zelf kunt kiezen voor welke juridische risico’s je verzekerd bent, betaal je ten opzichte van de standaard verzekeringspakketten maandelijks aanzienlijk minder premie. Het is hierbij wel van belang om bij een verandering in je bedrijfsvoering te controleren of de huidige modules in je rechtsbijstandsverzekering nog wel alle juridische risico’s dekken. Doordat verzekeraars geen gratis juridische hulp bieden voor zakelijke conflicten die al liepen voordat de verzekering met de benodigde modules werd uitgebreid, is het van belang om de verzekering tijdig aan te passen als je een verandering in je bedrijfsvoering verwacht.

Als voorbeeld van hoe dit soort modules werken een filmpje met uitleg van Centraal Beheer (die hier niet voor betaalt):

Zakelijke rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar

Net als de meeste andere zakelijke verzekeringen voor zzp’ers is een zakelijke rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je uiteindelijk minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het is echter ook zo dat als je geen zakelijke rechtsbijstandsverzekering hebt maar wel juridische kosten moet maken, bijvoorbeeld proceskosten om een zakelijk conflict op te lossen, deze kosten door de Belastingdienst ook als zakelijke kosten worden gezien. Deze zijn dus net als de kosten voor een zakelijke rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar.

Assurantiebelasting niet fiscaal aftrekbaar

Hoewel je zou verwachten dat de assurantiebelasting die je moet betalen over zakelijke verzekeringen net als betaalde BTW fiscaal aftrekbaar is, is dit niet het geval. Je kunt als zzp’er betaalde assurantiebelasting dus niet terugkrijgen van de Belastingdienst.

Regelmatig overstappen van verzekeraar loont de moeite

Net als bij de meeste andere zakelijke verzekeringen loont het de moeite om jezelf aan het eind van de contractperiode van je zakelijke rechtsbijstandsverzekering te oriënteren op de prijzen van andere verzekeringsmaatschappijen. Het overstappen tussen verzekeraars is doorgaans een kleine moeite en je kunt doorgaans aardig wat geld besparen op je rechtsbijstandsverzekering. Om te voorkomen dat je een tijdje onverzekerd bent, is het aan te raden om al in de laatste maanden van je contractperiode offertes op te vragen bij andere verzekeringsmaatschappijen. Na het aflopen van het contract kan je op deze manier direct overstappen naar de nieuwe verzekeraar, waardoor je geen moment onverzekerd bent. Wel is het belangrijk om jezelf te realiseren dat de nieuwe verzekeraar reeds lopende juridische conflicten niet over zal nemen van de oude verzekeraar. Als je oude verzekeraar aan het eind van je contractperiode nog werkt aan een door jou ingediende casus, is het daarom vaak niet verstandig om over te stappen.