Besparen op je Boekhoudpakket als Zzp’er

  • Categorie: Geld besparen
  • 12 januari 2021
  • Geschreven door: René Dekker
Besparen op je Boekhoudpakket als Zzp’er

Daar waar het voor de ene ondernemer als een vervelende klus wordt ervaren, ziet de ander het als een welkome afwisseling van de dagelijkse werkzaamheden. We hebben het natuurlijk over de zakelijke administratie! Als ondernemer heb je wellicht niet veel kaas gegeten van het doen van belastingaangiftes, maar toch is het nauwkeurig en efficiënt bijhouden van de zakelijke administratie bijzonder belangrijk.

Tenslotte wil je uiteindelijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat ingediende belastingaangiftes niet blijken te kloppen. Gelukkig is het door de komst van gebruikersvriendelijke (online) boekhoudpakketten voor zzp’ers een stuk eenvoudiger, sneller en goedkoper geworden om de administratie op een goede manier bij te houden. Het is niet vreemd dat je door de ruime keuze in boekhoudpakketten niet meer precies weet waarin aanbieders en abonnementsvormen zichzelf onderscheiden. Benieuwd welke aanbieder en welke soort abonnementen er zijn, en hoe je als zzp’er eenvoudig kunt besparen op de kosten van je boekhoudpakket? In dit artikel lees je het!

Voordelen van online boekhoudpakketten

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een abonnement voor een online boekhoudpakket af te sluiten. Een online boekhoudpakket heeft een aantal voordelen ten opzichte van de ouderwetse boekhoudpakketten. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Geen hoge opstartkosten. De aanbieders van online boekhoudpakketten bieden meestal een abonnementsvorm aan waarbij je maandelijks een klein bedrag betaalt voor het gebruik van het boekhoudpakket. In tegenstelling tot bij de traditionele boekhoudpakketten heb je bij een online boekhoudpakket dus niet te maken met hoge opstartkosten.

Boekhouding overal toegankelijk. Zeker voor zzp’ers die vaak onderweg zijn en graag direct bij de klant een factuur willen opstellen, is het handig om overal toegang te hebben tot de boekhouding. Een belangrijk voordeel van een online boekhoudpakket is dat deze overal toegankelijk is, via je laptop of met een mobiele applicatie.

Op elk moment opzegbaar. Stop je met je werkzaamheden als zzp’er of heb je een goedkoper boekhoudpakket gevonden? Dan kun je het abonnement op een online boekhoudpakket vaak maandelijks opzeggen.

Soorten abonnementen bij boekhoudpakketten voor zzp’ers

Het zal je tijdens je zoektocht naar een goed boekhoudpakket wellicht al zijn opgevallen dat je de keuze hebt uit een groot aantal verschillende abonnementen. De belangrijkste verschillen tussen deze abonnementen zitten vaak in het aantal toegestane gebruikers en het aantal verkoop- en inkoopfacturen. Daar waar sommige aanbieders gebruikers de mogelijkheid bieden om onbeperkt verkoopfacturen aan te maken en inkoopfacturen toe te voegen, heb je bij andere aanbieders te maken met een limiet. Op het moment dat je boven dit limiet komt, dan zul je een duurder abonnement af moeten sluiten.

Als zzp’er voldoet het in principe om een abonnement met één toegangsaccount af te sluiten, mits je de boekhouding zelf doet. Vaak is het wenselijk om ook een toegangsaccount aan te maken voor de boekhouder, zodat deze direct je boekhouding kan downloaden voor het doen van de belastingaangifte. Heb je als zzp’ers twee of meer bedrijven en dus ook meerdere administraties? Dan moet je bij de meeste aanbieders doorgaans voor elke administratie een nieuw abonnement afsluiten. Er zijn echter ook aanbieders die abonnementen aanbieden waarop het mogelijk is om meerdere administraties aan te maken, wat vaak onder de streep goedkoper is dan losse abonnementen.

De prijzen van boekhoudpakketten voor zzp’ers

Prijzen van abonnementen voor boekhoudpakketten verschillen doorgaans flink. Voor een zzp’er is het doorgaans voldoende om een abonnement af te sluiten waarbij je één toegangsaccount hebt en een onbeperkt aantal verkoop- en inkoopfacturen. De prijs van een dergelijk abonnement varieert gemiddeld genomen tussen de €10,- en €25 per maand.

Factureer je niet zo vaak? Dan kun je er ook voor kiezen om een goedkoper abonnement met een limiet op het aantal verkoop- en inkoopfacturen af te sluiten. De prijs voor een dergelijk abonnement ligt doorgaans tussen de €5,- en €15,- per maand.

Heb je als zzp’er meerdere bedrijven? Dan is het vaak voordelig om een abonnement af te sluiten waarin je meerdere administraties kunt bijhouden. De maandprijs voor een dergelijk abonnement met meerdere administraties, één gebruikersaccount en een onbeperkt aantal verkoop- en inkoopfacturen ligt doorgaans tussen de €20,- en €60,- per maand.

De prijzen van bekende aanbieders van traditionele boekhoudpakketten die pas recent abonnementen voor een online versie van hun boekhoudpakket zijn gaan aanbieden zijn relatief gezien erg hoog. Gezien de beperkte complexiteit van de boekhouding is het als zzp’er vaak niet nodig om dergelijke dure abonnementen af te sluiten.

Bekendste aanbieders van boekhoudpakket voor zzp’ers

Ongeacht welk abonnement je voorkeur heeft, heb je de keuze uit een groot aantal aanbieders van online boekhoudpakketten. We hebben een overzicht voor je gemaakt van de 5 bekendste aanbieders van boekhoudpakketten die specifiek voor zzp’ers en MKB’ers zijn ontwikkeld:

E-Boekhouden.nl – Startende ondernemers kunnen gedurende 15 maanden het online boekhoudpakket bij deze aanbieder gratis testen. Na die tijd ligt de prijs voor een abonnement tussen de €5,- en €15,- per maand, afhankelijk van je specifieke wensen.

Silvasoft.nl – Bij Silvasoft is het mogelijk om zelf een abonnement samen te stellen op basis van verschillende modules. Zou kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een module voor het bijhouden van uren of het maken van offertes toevoegen. De prijs van een abonnement ligt tussen de €10,- en €40,- per maand.

MyFinance.nl – Met de online boekhoudpakketten van MyFinance kun je eenvoudig je zakelijke administratie bijhouden, zowel online op een computer als via een mobiele applicatie. Afhankelijk van de modules die je nodig hebt ligt de maandprijs van een abonnement tussen de €10 en €40,- per maand.

DigiBTW.nl – Bij DigiBTW kun je eerst een tijdje gratis ervaren of het online boekhoudpakket bij je past. Bevalt het? Na de proefperiode ligt de prijs van een abonnement tussen de €10,- en €20,- per maand.

Exact.com – Oorspronkelijk bekend geworden als aanbieder van traditionele boekhoudsoftware, is Exact tegenwoordig ook een bekende naam als het gaat om online boekhoudpakketten. Afhankelijk van je wensen betaal je als zzp’er tussen de €40 en €100 per maand voor een abonnement bij Exact.