Afval Verminderen als Zzp’er

Afval Verminderen als Zzp’er

Overal om je heen hoor je dat de hoeveelheid afval in de wereld de laatste jaren tot een nieuwe recordhoogte is gestegen. Steeds meer consumenten en bedrijven zien de noodzaak van het verminderen van afval daarom in. Hoewel afvalvermindering bij grote bedrijven al langere tijd een vast punt op de agenda is, proberen ook steeds meer zzp’ers hun hoeveelheid afval te verminderen. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je als zzp’er voor een aanzienlijke vermindering van je hoeveelheid afval kunt zorgen. Benieuwd hoe? In dit artikel geven we je handige tips!

Tip 1. Brievenbusstickers, zowel voor particulieren als bedrijven

Je brievenbus lijkt waarschijnlijk soms wel een bijna onuitputtelijke bron van papier en plastic. Merk jij dat het afleggen van de route van de brievenbus naar de afvalbak tot jouw dagelijkse activiteiten behoort? Dan is het zeker tijd om hier verandering in te brengen! Hoewel het onder consumenten al lange tijd leeft, kiezen ook steeds meer bedrijven ervoor om een duidelijke sticker op de brievenbus te plaatsen. Door brievenbusstickers met daarop de tekst ‘Nee-Nee’ of ‘Nee-Ja’ op je brievenbus te plakken voorkom je dat je brievenbus een bron wordt van nutteloos papier en plastic, terwijl belangrijke post nog steeds de weg naar je brievenbus vindt. Dergelijke brievenbusstickers kun je gewoon gratis bij de gemeente afhalen, waardoor het één van de gemakkelijkste en tevens voordeligste manieren is om afval te verminderen als zzp’er.

Tip 2. Maak gebruik van afwasbare bekers en borden

Staan er bij jou koffiezetapparaat alleen maar plastic of kartonnen bekertjes? En eet je de lunch het liefst op een plastic bord, zodat je aan het eind van de dag niet hoeft af te wassen? Dan zit je afvalzak waarschijnlijk na enkele werkdagen al helemaal vol. Een gemakkelijke manier om als zzp’er afval te verminderen is door simpelweg gebruik te maken van afwasbare bekers en borden. Want zeg nu zelf, enkele bekers en wat borden afwassen aan het eind van de dag is toch helemaal niet zo’n tijdrovend klusje?

Tip 3. Hergebruik verpakkingsmateriaal

Ontvang je van je leverancier regelmatig producten in verpakkingsmaterialen als dozen en verzendenveloppen? Verpakkingsmateriaal is in negen van de tien gevallen nog prima voor een tweede keer te gebruiken. Als je het verpakkingsmateriaal graag nog een keer wilt gebruiken, dan is het natuurlijk wel belangrijk om de dozen en enveloppen op een goede, rustige manier open te maken. Ontvang je meer dozen dan je zelf kunt gebruiken? Vraag dan eens aan bedrijven in de buurt of ze toevallig nog wat verpakkingsmateriaal kunnen gebruiken. Een eenvoudige tip om je hoeveelheid afval te verminderen en de perfecte manier om verpakkingsmateriaal een tweede leven te geven!

Tip 4. Bestel meerdere producten in één keer

Als je producten bij je leverancier apart bestelt, dan ontvang je ze doorgaans allemaal in aparte verpakkingen. Niet alleen ben je op deze manier veel tijd kwijt met het aannemen en verwerken van pakketten, ook zorgt het voor aardig wat extra afval. Door simpelweg wat langer te wachten en alle producten in één keer te bestellen kun je dus besparen op de verzendkosten en daarnaast ook je afval verminderen!

Tip 5. Recycle je afval zoveel mogelijk

Helaas is het doorgaans niet mogelijk om helemaal geen afval te hebben. Daarom is het belangrijk om je afval in ieder geval op een goede manier te verzamelen. Door je afval te scheiden bespaar je niet alleen aanzienlijk op de kosten van afvalzakken, ook help je een handje mee in de strijd voor een beter milieu. De benodigde plastic zakken voor het scheiden van plastic en karton kun je doorgaans gratis meenemen bij de supermarkt of afhalen bij de gemeente. Daarnaast mag je plastic, karton en oud ijzer vrijwel altijd gratis afleveren bij de milieustraat. Door netjes je afval te scheiden bespaar je dus gegarandeerd op de kosten van je afval!