5 tips om te sparen als student

  • Categorie: Geld besparen
  • 13 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Sparen is niet altijd even makkelijk voor iedereen. Al helemaal niet als je student bent. Je moet je studieboeken en collegegeld betalen. Ook het huren van een kamer kost tegenwoordig een fortuin. Maar naast al deze verplichtingen wil je ook wel gewoon eens een lekker biertje drinken met je vrienden. Dit kost allemaal geld! Toch zijn er manieren om niet alleen geld te besparen, maar zelfs te sparen. En in dit artikel gaan we het hebben over dat laatste. Want hoe kun je het best sparen als student? Hieronder wat tips!

  1. Bijbaantje

We begrijpen dat je als student veel tijd kwijt bent aan je studie en sociale leven. Maar mocht je toch een dag in de week vrij hebben dan is het een optie om een bijbaantje te nemen. Dit kan natuurlijk gewoon een parttime baan zijn. Heb je wel eens gedacht aan freelance werk? Dit is een flexibele manier van bijverdienen. Je hoeft alleen maar te werken wanneer je de tijd hiervoor hebt. Je kunt uiteraard ook een baantje in loondienst vinden. Er bestaan namelijk zeker vacatures die maar één werkdag per week vragen. Kijk dus even rond!

  1. Spaarplan

Om het voor jezelf overzichtelijk te houden, kan het handig zijn om een spaarplan op te stellen. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de uitgaven die je maandelijks doet. Zo kan je direct zien hoeveel je aan welke activiteit uitgeeft. Hierin kun je categorieën maken, zoals vaste lasten, boodschappen en horeca. Een ander belangrijk onderdeel zijn je inkomsten. Dit kan het loon van je bijbaan zijn, maar ook geld van de overheid of je ouders (als je dat geluk hebt). Op basis van je inkomsten en uitgaven kun je dus bepalen hoeveel je wil sparen per maand. Wees hier realistisch in!

  1. Oude kleding verkopen

Jij hebt vast nog wel wat oude kleding en spullen rond liggen. Of het nou bij jou thuis is of bij je ouders. Wees slim en ga dit verkopen! Dit kan tegenwoordig super gemakkelijk via allerlei tweedehands platforms. Je kunt het natuurlijk ook bewaren en op Koningsdag verkopen. In ieder geval: doe er wat mee. Zo maak je er iemand anders mee blij en verdien je er zelf nog wat aan. Wat wil je nog meer?

  1. Kleine bedragen sparen

We kunnen ons heus wel voorstellen dat het lastig is om te sparen. Al helemaal als je student bent. Toch is het mogelijk! Dit kun je doen door middel van kleine bedragen te sparen. Zo kun je dus bijvoorbeeld acht keer per maand een klein en willekeurig bedrag op een willekeurige datum opzij zetten. Dit heb je minder snel door, omdat je dit soort bedragen ook aan koffietjes of broodjes zou uitgeven. Alle kleine beetjes helpen.

  1. Onverwachts geld

Krijg jij ineens een hoge pot fooi? Of krijg je ineens geld terug van de overheid? Altijd fijn zulke meevallers! Maar zet deze onverwachte bedragen gelijk opzij voor je spaarpot. Om de pijn te verzachten, zou je een kleinigheidje voor jezelf kunnen kopen.