20 Budget Tips om Makkelijk Geld mee te Besparen als Ondernemer

  • Categorie: Geld besparen
  • 31 augustus 2020
  • Geschreven door: René Dekker
20 budget tips om makkelijk geld mee te besparen als ondernemer

Lijken jouw zakelijke kosten ook steeds hoger te worden? Dan is het tijd om eens kritisch naar je uitgaven en de besparingsmogelijkheden te kijken. Er zijn namelijk ontzettend veel manieren waarop je als zzp’er op je zakelijke kosten kunt besparen. In dit artikel geven we je 20 budget tips om makkelijk geld te besparen als ondernemer!

Tip 1. Maak gebruik van gratis cloudopslag

De tijd dat je dure externe harde schijven moest aanschaffen om een back-up te kunnen maken van je data is voorgoed verleden tijd. Er zijn tegenwoordig namelijk tal van gratis alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gratis clouddiensten als Dropbox, Microsoft OneDrive, iCloud en Google Drive. Deze clouddiensten bieden voldoende gratis opslag aan om flink wat data op te kunnen slaan. Als je echter wat meer ruimte nodig hebt, dan is de maandelijkse abonnementsprijs slechts enkele euro’s.

Tip 2. Pak minder vaak de auto

Waarschijnlijk ben je gewend om voor elke zakelijke afspraak de auto te pakken, maar wat dacht je ervan om eens wat vaker met de fiets te gaan? Door bijvoorbeeld een elektrische fiets aan te schaffen, kun je het aantal autokilometers en de bijbehorende kosten vaak flink verlagen. En het is nog gezond ook!

Tip 3. Maak gebruik van een OV-abonnement

Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist voor je werk, dan is het meestal interessant om een OV-abonnement af te sluiten. Bij de NS is het ook mogelijk om zogenoemde ‘flex-abonnementen’ af te sluiten. Deze abonnementen zijn binnen slechts enkele minuten af te sluiten en maandelijks opzegbaar. Ideaal als je een paar maanden wat vaker met het openbaar vervoer gaat reizen!

Tip 4. Kies voor flexplekken in plaats van een vast kantoor

Als zzp’er is het waarschijnlijk lang niet altijd noodzakelijk om op kantoor te werken, maar je wilt natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om klanten te kunnen ontvangen. Een ideale oplossing hiervoor is het gebruik van flexplekken. Je huurt een flexplek voor een vast bedrag per uur, dagdeel, dag of week. Hierdoor betaal je dus alleen voor de momenten dat je echt van de werkplek gebruik gaat maken. Daarnaast heb je niet te maken met allerlei vaste kantoorkosten.

Tip 5. Verhuur een deel van je kantoorruimte

Kies je er toch voor om een eigen kantoorruimte te huren en heb je nog wat ruimte over? Probeer deze ruimte dan te verhuren aan een andere ondernemer. Niet alleen bespaar op je op deze manier op je kantoorkosten, het is ook nog eens gezellig!

Tip 6. Stap regelmatig over van verzekeringsmaatschappij

Door regelmatig over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij kun je doorgaans ontzettend veel geld besparen. Vraag daarom minstens elk jaar nieuwe offertes aan voor je verzekeringen.

Tip 7. Doe een deel van je boekhouding zelf

Hoewel veel ondernemers zich er niet comfortabel bij voelen om de hele boekhouding zelf te regelen, zijn er altijd dingen die je zelf kunt doen. Niet alleen zorg je er op deze manier voor dat de boekhouder minder tijd kwijt is met je boekhouding (en dus een lagere factuur stuurt), ook krijg je op deze manier zelf meer inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf.

Tip 8. Gebruik één telefoon voor privé en zakelijk

Vaak is het helemaal niet noodzakelijk om een aparte telefoon voor privé en zakelijk te hebben. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van dual sim kun je zowel een privé als een zakelijk nummer op één telefoon gebruiken.

Tip 9. Vervang gloeilampen in je werkruimte door LED lampen

Wil je besparen op je energiekosten? Een goed begin is het vervangen van alle gloeilampen in je werkruimte door energiezuinige LED lampen.

Tip 10. Plaats zonnepanelen op je dak

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om op het dak van hun woonhuis of kantoor zonnepanelen te plaatsen. Hoewel dit in eerste instantie om een hoge investering vraagt, kun je op termijn veel geld besparen.

Tip 11. Maak gebruik van overheidssubsidies

Als ondernemer heb je mogelijk recht op één van de vele overheidssubsidies. Laat je daarom altijd goed adviseren of je hier in jouw situatie gebruik van kunt maken.

Tip 12. Maak gebruik van de belastingvoordelen voor ondernemers

Besteed je veel tijd aan je onderneming? Dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van de zelfstandigenaftrekregeling van de Belastingdienst. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook recht op de mkb-winstvrijstelling.

Tip 13. Maak gebruik van kortingen voor startende ondernemers

Ben je net begonnen met ondernemen? Vaak krijg je als startende ondernemers tal van kortingen, bijvoorbeeld bij het openen van een zakelijke rekening.

Tip 14. Maak gebruik van freelancers in plaats van vast personeel

In veruit de meeste gevallen is het voordeliger om tijdelijk een freelancer in te huren voor een klus dan iemand in vaste dienst te nemen.

Tip 15. Kies voor tweedehands apparatuur

Goede apparatuur hoeft lang niet altijd het nieuwste van het nieuwste te zijn. Overweeg eens om niet-cruciale apparatuur tweedehands aan te schaffen.

Tip 16. Probeer wat vaker te onderhandelen

Je zult jezelf verbazen hoeveel ruimte er eigenlijk is om te onderhandelen als je zakelijk een product of dienst afneemt.

Tip 17. Registreer je zakelijke kilometers

Zakelijke kilometers kun je namelijk als aftrekpost opvoeren, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.

Tip 18. Bewaar bonnetjes goed

Een zakelijke aankoop gedaan? Bewaar dan het bonnetje goed, want vaak kun je deze kosten als zakelijke kostenpost opvoeren bij de Belastingdienst.

Tip 19. Beheer je website zelf

Waarom zou je bedrijven betalen voor het beheren van je website terwijl je het ook eenvoudig zelf kunt leren?

Tip 20. Stap regelmatig over van energieleverancier

Kijk voor het verlengen van het energiecontract altijd even of het niet ergens anders wat goedkoper kan. Grote kans dat je namelijk kunt besparen op je energierekening!