Zo leer je je kind sparen

  • Categorie: Geld besparen
  • 13 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
kind leren sparen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met sparen. Als je op jonge leeftijd al leert om te sparen, zal dit ook hoogstwaarschijnlijk voor de rest van je leven makkelijker gaan.  Jong geleerd, oud gedaan! Het is misschien niet de leukste en makkelijkste activiteit om te doen, maar des te belangrijker om hier aandacht aan te geven. Maar hoe leer je je kind sparen? In dit artikel geven we je graag wat tips.

  1. Sparen en uitgeven uitleggen

Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat het precies inhoudt. Want waarom zou je het doen? Leg uit dat het niet alleen belangrijk is voor later, maar ook dat het leuk kan zijn! Het kost misschien wat tijd, maar op de lange termijn kan het heel voordelig zijn. Probeer dit op een leuke en simpele manier uit te leggen aan je kind.

 

Bespreek daarbij ook dat je ervoor kunt kiezen om een deel van het geld uit te geven. Het is namelijk onvermijdelijk dat kinderen ook hun geld willen uitgeven. Dat is volkomen normaal. Maak duidelijk dat dit helemaal oké is en wat de gevolgen hiervan zijn. Het kan namelijk ietsje langer duren voordat het spaardoel is bereikt.

  1. Doel samenstellen

Het is belangrijk om samen met je kind een doel vast te stellen. Want waarvoor wil je gaan sparen? Gaan jullie voor een nieuw videospel? Of heeft je kind een mooie lego-set gezien? Maak het in ieder geval niet te groot anders kan het te lang gaan duren. En neem ze ook mee in het proces: wat is de wekelijkse tussenstand? Willen ze toch liever voor iets groters sparen? Geen probleem! Leg ze dan wel uit dat het hierdoor ook langer kan gaan duren.

  1. Sparen stimuleren

Als ouder is het goed om je kind te stimuleren. Voor een kind kan het namelijk moeilijk zijn om te sparen! Je kunt ze stimuleren door betaalde klusjes te laten doen. Laat ze een keer je auto wassen of de tuin maaien voor een vergoeding.

  1. Spaarpot kopen

Een spaarpot is een essentieel onderwerp in sparen. Al helemaal als ze jong zijn. Kies er samen eentje uit en zorg ervoor dat het op een zichtbare plek staat. Zo wordt je kind aan zijn spaardoel herinnerd. Let op: kies voor een pot met een dop. Zo kun je af en toe kijken wat de tussenstand is en neem je ze mee in het proces. Als je eentje zonder dop koopt, moet je het namelijk kapot slaan om het geld eruit te halen.

 

Dus wanneer kun je dan het best met je kind over sparen praten? Het beste moment om het hierover te hebben, is als je kind ook voor het eerst zakgeld krijg. Over het algemeen is zes jaar een gangbare leeftijd hiervoor. Ze kunnen dan immers tellen en beginnen al met rekenles op school. Uiteraard kan de geschikte leeftijd verschillen per kind.