Ruimte Besparen iCloud, OneDrive en Dropbox: 8 Tips

  • Categorie: Ruimte besparen
  • 13 november 2020
  • Geschreven door: René Dekker
Ruimte Besparen iCloud OneDrive en Dropbox

De meeste bekende clouddiensten, waaronder iCloud, OneDrive en Dropbox, bieden gebruikers wat gratis virtuele opslagruimte. Op het moment dat deze ruimte niet langer toereikend is, kunnen gebruikers een abonnement afsluiten bij de clouddiensten, waarna ze meer opslagruimte toegewezen krijgen. Het te betalen abonnementsbedrag wordt hoger naarmate de gebruiker meer opslagruimte nodig heeft.

Om te voorkomen dat je veel geld gaat betalen voor je iCloud, OneDrive of Dropbox abonnement, is het daarom belangrijk om zo min mogelijk ruimte te gebruiken. In deze blog geven we je 8 tips om ruimte te besparen op je iCloud, OneDrive of Dropbox account.

Tip 1. Sorteer op bestandsgrootte in iCloud, OneDrive of Dropbox

Wil je eenvoudig kunnen achterhalen wat de grootste bestanden zijn in je iCloud, OneDrive of Dropbox? Elk van deze clouddiensten biedt de mogelijk om de bestanden te sorteren op bestandsgrootte. Kijk vervolgens kritisch naar de grootste bestanden en bepaal of je deze bestanden nog wel op wilt blijven slaan.

Tip 2. Ruim foto’s en video’s op voordat je ze in de Cloud zet

Veel mensen die een abonnement hebben bij iCloud, OneDrive of Dropbox kiezen ervoor om de foto’s en video’s die ze op hun mobiele telefoon of tablet maken direct te laten uploaden naar de cloudopslag. Het nadeel hiervan is dat er ook veel foto’s en video’s op de Cloud worden geplaatst die je waarschijnlijk helemaal niet wilt bewaren. Zet automatische synchronisatie daarom uit en ruim eerst de foto’s en video’s op alvorens je ze naar de Cloud verplaatst.

Tip 3. Sla bijlagen van e-mails niet op in de Cloud

Bij de meeste smartphones waar een Cloud aan is gekoppeld worden de bijlagen van e-mails automatisch opgeslagen in de Cloud. Vaak heeft het extern opslaan van deze bijlagen geen toegevoegde waarde en neemt het alleen maar onnodig veel ruimte in beslag in je Cloud. Je kunt deze functie daarom het best uitzetten op je smartphone of tablet.

Tip 4. Beperk het aantal automatische back-ups

Als je een clouddienst gebruikt op je smartphone, tablet of computer, dan krijg je vaak de vraag of er een automatische back-up gemaakt moet worden op de Cloud. Al deze automatische back-ups zorgen ervoor dat je binnen de kortste keren geen ruimte meer hebt op je Cloud. Probeer het aantal automatische back-ups daarom zoveel mogelijk te beperken.

Tip 5. Sorteer de bestanden in je Cloud op uploaddatum

Door de bestanden in je Cloud te sorteren op uploaddatum, krijg je een goed overzicht van de bestanden die al een hele tijd op je Cloud staan. Beoordeel of deze bestanden nog steeds relevant zijn en verwijder ze als dit niet meer het geval blijkt te zijn.

Tip 6. Zet bestanden die je niet vaak gebruikt op een externe harde schijf

Gebruik je jouw Cloudomgeving momenteel vooral voor het opslaan van back-ups, die je in de praktijk eigenlijk nooit meer gebruikt? Dergelijke grote bestanden kun je dan wellicht beter opslaan op een externe harde schijf. Gekeken naar de lange termijn is het eenmalig aanschaffen van een externe harde schijf dan namelijk voordeliger dan een duur abonnement.

Tip 7. Maak gebruik van één Cloud

Doordat elke clouddienst een kleine hoeveelheid ruimte gratis aanbiedt, kiezen veel mensen ervoor om bij verschillende aanbieders een account aan te maken. Het gevolg is vaak dat bestanden dubbel worden opgeslagen, waardoor nog meer ruimte benodigd is. Daarnaast loop je het gevaar bestanden te verliezen, doordat je simpelweg niet meer weet waar ze zijn opgeslagen. Je kunt er dan beter voor kiezen om voor één cloudoplossing te kiezen er hiervoor een voordelig abonnement af te sluiten.

Tip 8. Sla een reservekopie van je telefoon of tablet op je computer op

Als je een iPhone of iPad hebt, dan krijg je bij het maken van een reservekopie van je device altijd de vraag of het op iCloud moet worden opgeslagen. Dit neemt echter dusdanig veel ruimte in beslag, dat je beter kunt overwegen om de reservekopie van je telefoon of tablet op je computer op te slaan.