3 tips om te besparen op de maandelijkse autokosten

  • Categorie: Geld besparen
  • 4 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Door de inflatie is momenteel alles in het leven duurder geworden. De kosten voor autorijden spannen echter wel de kroon. Was autorijden in Nederland altijd al prijzig, doen we hier in 2022 nog een flink schepje bovenop met de torenhoge brandstofprijzen. De prijzen voor benzine zijn al maanden niet meer onder de twee euro per liter geweest en zelfs Diesel verschilt tegenwoordig niet meer zo enorm veel. Tel daar ook nog eens een veel te dure autoverzekering, het onderhoud en de andere maandelijkse kosten bij op en je beschikt over hét recept voor de op één na duurste maandelijkse last in Nederlandse gezinnen.

Helemaal zonder auto kunnen veel van ons echter niet. Zeker niet in grotere gezinnen of wanneer je van de auto afhankelijk bent voor het werk. Maar wat kan dan wel als je krap bij kas zit en autorijden steeds duurder wordt? Besparen natuurlijk! Want geloof ons: óók in deze tijd is besparen op de maandelijkse autokosten gewoon mogelijk. We zetten drie eenvoudige tips voor je op een rijtje.

1.    Autoverzekering vergelijken

De autoverzekering is voor sommige mensen heel duur. Soms zelfs bijna onbetaalbaar. Bijvoorbeeld voor mensen die de afgelopen jaren enkele keren grote schade hebben gereden. Zij beschikken niet meer over de zogenaamde no-claimkorting, waardoor ze veel duurder uit zijn dan voorheen. Dan is er nog een groep die zeer wordt getroffen door de hoge premies: de jongeren. De nieuwe automobilisten die zich nog moeten gaan bewijzen op de weg.

Verzekeraars proberen zich in te dekken tegen de gevaren van jonge automobilisten. De kans is (zo is uit meerdere onderzoeken gebleken) groter dat juist zij meer schade zullen rijden. Ergens ook logisch gezien zij minder ervaring hebben en vaak ook wat roekelozer rijden. Dit wordt echter doorberekend aan de gehele groep jonge automobilisten. Dat zie je terug in de premies. Hoewel iedere verzekeraar hogere premies rekent voor jongere automobilisten, verschillen de kosten wel per verzekeraar. Autoverzekeringen vergelijken is daarom ook een goed idee. Zo weet je zeker welke verzekering de goedkoopste optie is.

2.    Tank bewust

Tanken is geen grapje meer. De prijzen zijn ondanks de steun van het kabinet nog altijd ontzettend hoog. Probeer daarom zo bewust mogelijk te tanken. Dit doe je door bijvoorbeeld de momenten aan te grijpen dat je dichtbij de grens bent en dan in België of Duitsland te parkeren, maar ook door in elk geval de benzinestations langs de snelwegen te mijden. Op die manier bespaar je al snel vijftien tot twintig cent per liter.

3.    Carpoolen

Woon je heel dicht in de buurt van enkele collega’s? Vraag dan eens of zij het zien zitten om te carpoolen. Dat betekent dat jullie afwisselen met degene die rijdt. Jullie doen dus telkens om en om met rijden. Dit betekent dat jouw auto minder rijdt, je uiteindelijk dus minder benzine kwijt bent én je ook nog eens iedere ochtend een gezellig praatje kunt maken in de auto. Woont er niemand bij jou in de buurt? Dan zijn er ook nog speciale websites waar je een oproepje kunt plaatsen voor mensen die bij jou in de buurt werken. Zo kunnen jullie alsnog van de gedeelde kosten profiteren.