Energie Besparen op het Kantoor van je Bedrijf

Energie Besparen op het Kantoor van je Bedrijf

De energiekosten behoren tot één van de vaste kostenposten van het huren van een kantoorruimte voor je bedrijf. Vaak betaal je maandelijks een bepaald bedrag vooruit aan energiekosten, waarna er aan het eind van het jaar aan afrekening volgt. De meeste energieleveranciers geven je echter op maandelijkse basis inzicht in je energieverbruik, zodat gedurende het jaar je verbruik kunt bijsturen. Word jij elk jaar geconfronteerd met een steeds hoger wordende energierekening van je kantoor? In dit artikel geven we je diverse tips om energie te besparen op het kantoor van je bedrijf.

Tip 1. Schakel in de avonden en weekenden alle stroom uit

Natuurlijk zet je aan het eind van de werkdag alle apparaten uit, maar wist je dat de meeste apparaten nog steeds een beetje stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact blijft zitten? Hoewel je waarschijnlijk denkt dat dit om een verwaarloosbaar energieverbruik gaat, tikt het op jaarbasis wel degelijk aan. Als je wilt besparen op de energiekosten van je kantoor, dan kun je er het best voor kiezen om in de avonden en weekenden simpelweg de stroom uit te schakelen. Als je veel stekkerdozen in je kantoor hebt, dan kun je er ook handmatig alle stekkerdozen aan- en uitzetten met de aan/uit-schakelaar.

Tip 2. Maak gebruik van daglicht in plaats van lampen

Voldoende verlichting zorgt voor een prettigere werkomgeving. Het is daarom belangrijk om voldoende licht te hebben in je kantoor, maar je hoeft hiervoor lang niet altijd lampen aan te zetten. Wellicht kun je door enkele aanpassingen door te voeren aan je kantoor ervoor zorgen dat de werkplekken meer natuurlijk daglicht krijgen. Hierdoor kun je de lampen net wat vaker uit laten, wat op jaarbasis voor een flinke besparing op de energiekosten zorgt.

Tip 3. Laat de verlichting niet onnodig branden

Zeker als het kantoor wat groter is, kun je nog wel eens vergeten om de verlichting uit te zetten als je een ruimte verlaat. Dit zorgt voor onnodig veel stroomverbruik, wat natuurlijk zonde is. Probeer er daarom bij het verlaten van een ruimte, bijvoorbeeld een vergaderruimte, aan te denken dat je de verlichting uitschakelt.

Tip 4. Maak gebruik van bewegingssensoren voor verlichting

Natuurlijk is het zonde van het energieverbruik als er verlichting in je kantoor brandt terwijl het niet nodig is. Een handige oplossing hiervoor is het instellen van bewegingssensoren. Op het moment dat de bewegingssensor detecteert dat iemand een ruimte in komt lopen, zal de verlichting automatisch worden ingeschakeld. Nadat er een tijd lang geen beweging is geweest (bijvoorbeeld nadat iedereen de ruimte heeft verlaten), zal de verlichting automatisch worden uitgeschakeld.

Tip 5. Zet je computer(s) vaker uit

Ben je een aantal uren niet op kantoor, bijvoorbeeld omdat je een klant gaat bezoeken? Zet dan je computer uit. Het opnieuw opstarten van de computer kost slechts enkele minuten en de energiebesparing op jaarbasis is gigantisch. Wil je de computer liever niet helemaal uitschakelen? Maak dan gebruik van de slaapstand of sluimerstand.

Tip 6. Vervang oude apparatuur door energiezuinige apparaten

Een eenvoudige manier om te besparen op de energiekosten van je kantoor is simpelweg het vervangen van oude apparatuur door energiezuinige apparatuur. Let bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur altijd goed op het energielabel en berekenen wat de jaarlijkse energiekosten van het apparaat zullen zijn. Door hier bij de aanschaf al kritisch naar te kijken, zorg je ervoor dat er geen energieverspillers in je kantoor komen!

Tip 7. Stap over op LED-lampen

Het is vrijwel altijd voordelig om volledig over te stappen op LED-lampen. Hoewel het vervangen van je traditionele verlichting door LED-lampen wel om een relatief hoge investering vraagt, zorgt de jaarlijkse energiebesparing ervoor dat je deze investering binnen de kortste keren al hebt terugverdiend. Let bij het aanschaffen van nieuwe LED-lampen wel goed op de kwaliteit, want je wilt voorkomen dat je ze binnen de kortste keren weer moet vervangen.

Tip 8. Maak energiebesparing een vast punt op de agenda

Zeker als er ook personeel op kantoor werkt, is het belangrijk om energiebesparing als een vast punt op de agenda te zetten. Energiebesparing begint namelijk bij een verandering in gedrag van de mensen die in de kantoorruimte werken. Door werknemers bewust te maken van de manieren waarop ze momenteel energie ‘verspillen’ en ze concrete handvatten te geven om dit gedrag te veranderen, zorg je voor een duurzame manier voor een besparing op de energiekosten.

Tip 9. Werk vaker thuis

Hoef je een dagje niet op kantoor aanwezig te zijn? Werk dan lekker thuis! Als je niet op kantoor aanwezig bent kun je ook geen energie verbruiken. Hoe vaker je thuiswerkt, hoe lager de energierekening uiteindelijk wordt.

Tip 10. Stap over van energieleverancier

Ben je al op de goede weg met het energiezuinig maken van je kantoor, maar blijft de energierekening hoog? Een mogelijke reden kan zijn dat de energieleverancier simpelweg te duur is. Maak gebruik van één van de vele vergelijkingswebsites om te achterhalen of dit inderdaad het geval is en stap over naar een andere energieleverancier als dit voordeliger blijkt te zetten. Overstappen is zo geregeld!