Luxe shampoo dezelfde inhoud als goedkope
Ik heb een zwager die nogal merkengeil is. Als rechtgeaarde vrek heb ik daar totaal geen last van en we mogen elkaar dan ook graag plagen: ik plaag hem met zijn merkengekte en hij plaagt mij met mijn voorkeur voor goedkope producten. Maar het lijkt er op dat ik in de volgende ronde in het voordeel zal zijn met gestaafde argumenten: de ingrediënten van goedkope shampoo zijn hetzelfde als die van een duurdere versie.
Op Nu.nl stond een nieuwsbericht over shampoo: ongeveer 80 procent van een shampoo bestaat uit water en om erachter te komen waaruit de shampoo bestaat, zijn alleen de bovenste zes ingrediënten belangrijk. Deze blijken bij het gros van de shampoo’s, zowel de duurste als de goedkoopste, hetzelfde. De belangrijkste zes ingrediënten van een dure fles L’Oreal, waaronder water en zout, zouden bijvoorbeeld exact hetzelfde zijn als een drie keer zo goedkope fles van Elvive.
“Naar mijn mening worden we allemaal opgelicht”, zo meldt John Hamilton, oprichter van Essentially Yours, een bedrijf dat zich richt op organische beautyproducten. “Mensen worden verkeerd geïnformeerd door reclames en campagnes, en zijn zich niet bewust van het feit dat alle basisingrediënten hetzelfde zijn. Ik schat dat 90 tot 95 procent van alle shampoo’s in de supermarkt een identieke inhoud hebben”, zo meldt Hamilton. “Het onderscheid zit hem in de geur en kleur, niet in de magische werking die merken beloven.”
Ellen
4 november, 2010 at 00:56
Hmm, dat lijkt me heel waarschijnlijk. Dat van die shampoo dat is. En toch laat ik me ondanks mijn best rationele manier van booschappen doen echt verleiden tot uitspattingen in de richting van die dure shampoos.. ze ruiken lekkerder, het lijkt beter te werken.. dat soort dingen.
4 november, 2010 at 06:30
Ligt er natuurlijk aan wat voor haartype je hebt, en die shampoo gebruik je. Ben zelf wel altijd sceptisch geweest om dit soort dingen, en ik moet haar ook gelijk geven. Maar dat is met zoveel dingen het geval. Ik probeer i.i.g wel op de aanbiedingen te letten
4 november, 2010 at 09:47
Hallo,
Als 19-jarige heb ik als uitzendkracht bij de Grada in Breda gewerkt. Daar moest ik lege flessen op een lopende band zetten. Die flessen werden dan gevuld met (het oude) Jif (nu cif). Toen de flessen op waren moesten we andere flessen op de band zetten en die werden uit exact dezelfde tank gevuld alswaar de Jiffie uitkwam. Maar deze fles was een goedkoper “merk”.
Sindsdien ben ik behoorlijk allergies geweest voor merken.
Je verhaal klopt gewoon.
groetjes Jacqui
4 november, 2010 at 10:10
Quote: “Mensen worden verkeerd geïnformeerd door reclames en campagnes”
Je zou zeggen dat mensen inmiddels wel zouden weten dat reclame(campagnes) helemaal niet als doel hebben om te informeren
4 november, 2010 at 11:41
Ja zoiets dacht ik al ja. Maar ik krijg het - niet - uitgelegd.
Dat verhaal van jacqui klinkt ook niet vreemd.
Igg is bij ons thuis mijn overtuigingskracht meestal niet zo goed als die de marketingjongens
4 november, 2010 at 13:14
Helemaal mee eens. Laatst werd er voor Andrelon shampoo een vrouw gevraagd met mooi, dik glanzend haar ……
5 november, 2010 at 12:12
Tsja, dat klinkt niet zo best voor de dure shampoomerken. Toch ervaar ik wel verschil in mijn haar bij verschillende shampoos.
5 november, 2010 at 20:24
Dat de ingredienten gelijk zijn klopt wel grotendeels al staat op geen enkele fles de concentratie. Die is bij duurdere merken vaak hoger (net als bij bijvoorbeeld crèmes). Bij een vergelijking Elvive/L’oreal Professional denk ik dat dat het grootste punt is.
Ik had op deze site eerder een vergelijking verwacht tussen Elvive/Fructiss/GlissKur/Guhl en de écht goedkope (huis)merken.
Uit eigen ervaring put ik dat de huismerken het gewoon niet goed genoeg doen voor mijn langere haar. Het wordt schoon, maar daar is alles mee gezegd. En lang(er) heeft goede verzorging nodig, dus dat zoek ik echt in betere merken. Maar het houdt mijns inziens wel een keer op met duurder=beter.
6 november, 2010 at 15:49
Ik ben qua huid heel erg gevoelig voor allergische en intolerante reacties. Zeker de hoofdhuid is moeilijk, maar ik heb ook last bij bodylotion, deodorant en dergelijke. Omdat ik eigenlijk nooit 1 merk lang kan gebruiken probeer ik nog wel eens een nieuw merk. Naar de prijs kijk ik wel, naar de marketing totaal niet. Ik had dus al lang door ervaring gemerkt dat er veel shampoos zijn met dezelfde ingrediënten, dezelfde werking en helaas dezelfde problemen. Ik heb goede ervaringen met Head en shoulders omdat die echt anders samengesteld is. En slechte ervaringen met alle kuurshampoos tegen roos. Ik heb goede ervaringen met Yves Rocher, (zeker de deo, na lange tijd alleen aluin kan ik nu weer deo gebruiken.) Het huismerk van de Aldi is een prima shampoo en komt vrijwel overeen met Pantène, alleen de prijs is echt compleet anders.
Maar goed, samenvattend: er zijn echt maar heel weinig shampoos die erg afwijken van de Hema shampoo. Alleen de parfum en concentratie kan iets anders zijn, maar de werking is eigenlijk vrijwel hetzelfde. Gewoon Euroshopper of Hema of het goedkoopste flesje van de drogist is precies hetzelfde als die peperdure van de kapper of van Syoss. Gewoon goed, als je er niet toevallig allergisch voor bent.
6 november, 2010 at 18:57
Ik heb lang, geverfd haar en was het al jaren 1 tot 2 keer per week (deze frequentie aangeraden door mijn kapper) met de gewone shampoo en gewone cremespoeling van het Kruidvat.
Ben hier zeer tevreden over, alhoewel ik niet ongevoelig ben voor de, in mijn ogen succesvolle, campagne van Andrelon. Tot nu toe ben ik er nog niet voor bezweken en kan ik nog beredeneren dat ik ook zo graag dat prachtige, volumineuze haar van de reclamedames zou willen, maar dat die op de set een poosje in de kappersstoel gezeten hebben en het echt niet aan hun shampoo ligt dat hun haar niet gewoon langs hun hoofd naar beneden valt.
Een supergoedkope shampoo (volgens mij AH of C1000) die ik jaren geleden eens kocht was echt slecht; maar dit merk je direct. Net zoals ik deze week een fles euroshoppercola door de gootsteen heb gespoeld. Ik proef nogal eens blind producten en koop dan bijvoorbeeld tucjes van het A merk, huismerk en c merk die dan echt blind geproefd worden. Een ideale manier om erachter te komen welke nou echt het lekkerst is.
Tip voor mensen met een merkengekke partner of pubers: koop eens een duur merk shampoo (niet degene die je altijd hebt) en giet de fles leeg in een andere lege fles. Vul de fles met een huismerk en zet deze in de badkamer.
Het werkt net zoals mensen die allerlei groente niet lusten; een vriendin verwerkt courgettes geschild en in kleine stukjes gesneden gewoon in haar gerechten, die haar vriend (fel anti-courgette, hij vindt ze zoooo vies) ook eet. Na verloop van tijd confronteert ze hem er wel mee, met als gevolg dat er nu redelijk normaal gekookt kan worden.
Ik heb een dure vloeibare zeep in mijn wc staan, puur omdat de fles smal is en op mijn fonteintje past. Deze wordt al lang bijgevuld uit een literfles lelie van dalenzeep van het kruidvat. Mijn bezoek is erg over de zeep te spreken.
7 november, 2010 at 12:54
“Tip voor mensen met een merkengekke partner of pubers: koop eens een duur merk shampoo (niet degene die je altijd hebt) en giet de fles leeg in een andere lege fles.”
HAHAHAHA!
9 november, 2010 at 22:31
Zie ook de uitzending over haar van Koopkracht d.d. 6-5-2010: http://llink.nl/koopkracht/viewpage.php?page=aflevering&f_Aflevering=1965
In een luxe kapsalon wordt het haar van de klanten gewassen met een shampoo uit een dure fles. In de fles zat echter een shampoo t.w.v.
€ 0,40. Alle dames waren lovend over de shampoo!
9 november, 2010 at 23:13
“Na verloop van tijd confronteert ze hem er wel mee, met als gevolg dat er nu redelijk normaal gekookt kan worden.”
En de reden daarvan is niet dat vriend is opgestapt omdat hij besodemieterd werd?
3 januari, 2011 at 20:26
een beetje late reactie, maar vooruit..
Ik doe altijd een halve dosis shampoo in een flesje, vul dat aan met warm water. Even omschudden en dan wassen. De beste tip voor goed schoon haar is het goed uitspoelen! Restjes shampoo trekken eerder vuil aan en zijn slecht voor de huid.
26 januari, 2011 at 19:49
Helemaal mee eens! Shampoo is gewoon shampoo of het nou dure of goedkope is.. je kan op zoveeeeeel producten besparen maar toch kiezen we vaak de duurdere herkenbare producten, wat brainwhasing via marketing al wel niet met ons kan doen
Ik vond zelf een aantal leuke spaartips en handige manieren op te besparen op de website http://www.helpgeengeld.nl jullie moet zelf maar eens een kijkje nemen! Een hele goede tip vond ik deze: Zoek op internet kortingsbonnen of andere kortings acties voor bijvoorbeeld een etentje of een uitstapje.
Er zijn bijna overal kortingsbonnen voor te vinden! Te gek gaaf dit
Marit